AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

S solarnimi paneli do povečanega dosega

ABT-ov oddelek e-Line predstavlja rešitev za povečanje dosega novega ID. Buzz.

V avtomobilski zgodovini se je le peščica vozil tako močno zasidrala med oboževalci, kot se je Volkswagnov hipijevski kombi Bulli, ki je pred kratkim dobil sodobno reinkarnacijo v obliki električnega ID. Buzz. Skoraj nemudoma je postal hit, začela so deževati naročila, potencial pa so opazili tudi številni predelovalci.

Navdušenje nad novim ID. Buzz so začutili tudi pri priznanem predelovalcu ABT in s strani oddelka e-Line, specializiranega za električna vozila, razvili zanimiv nadgradnjo s solarnimi paneli, ki koristijo k povečanem izkoristku energije. Prejšnji električni avtomobili Volkswagnovega koncerna niso izpolnjevali potrebnih pogojev za tovrstno nadgradnjo, a novi ID. Buzz je z ogromno strešno površino idealen kandidat. Strokovnjakom iz Kemptna je uspelo razviti zanimivo rešitev za koriščenje sončne energije, saj lahko s pomočjo solarnih modulov na strehi baterijo oskrbujemo s 600 W moči. Kasneje nameravajo izdelati panel s polnilno močjo preko 1.000 W.

Sistem baterijo oskrbuje z dodatno energijo ob mirovanju ali celo med vožnjo, v enem letu se ustvari dovolj električne energije za 3.000 kilometrov dosega, kar lahko občutno pripomore k zmanjšanju stroškov energenta. Druga velika prednost neodvisnega polnilnega elementa na strehi je možnost napajanja ostali električnih porabnikov, kot so prenosni hladilniki, osvetlitev ali preostala kamping oprema. ABT e-Line bo s proizvodnjo nove mini sončne elektrarne pričel v začetku prihodnjega leta, tako kot pri avtodomu ABT Camper XNH, bo za namestitev nadgradnje skrbel Volkswagnov uradni servis.

Žiga Kolman
foto: ABT Sportsline

Povezani članki

2 komentarjev

  1. Pred časom sem šel v avtosalon na testno vožnjo. Buzz je res šik, ampak kaj je poanta, da tak avtomobil prevozi 200 km in nič več?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button