AvtomobilizemNovice

S Porschejem 911 na najvišji vulkan na svetu

Porsche 911 je na seznam sposobnosti dodal še terensko odpravo.

Porscheja 911 v očeh najprej vidimo kot športen avtomobil ali kot zver za premagovanje najzahtevnejših dirkališč, a pri Stuttgartskem podjetju so prepričani, da morajo portfelj sposobnosti razširiti še z mojstrovanjem na brezpotju.

Seveda se takšna znamka tega ni smela lotiti preprosto, zato so s parom eksperimentalnih 911 (generacija 992), izdelanih s strani predane ekipe v Weissachu in s pomočjo članov ekipe Romain Dumas Motorsport, osvojili vrh najvišjega vulkana sveta. Dvojica 911 je življenje začela kot Carrera 4S in ohranila standarden šestvaljni bokser motor s 450 KM, le sedemstopenjskem menjalniku so namenili precej manjša prestavna razmerja za nežnejše speljevanje preko zahtevnih ovir.

Zaradi nujne varnosti so notranjost opremili z varnostno kletko, objemajočimi karbonskimi sedeži, večtočkovnimi pasovi, dno vozila pa so izdatno okrepili s ploščami iz lahkotnih Aramid vlaken in namestili portalni pogonski osi, ki omogočajo občuten dvig podvozja, v tem primeru za kar 350 mm. Paket seveda dopolnjujejo zajetne terenske pnevmatike s 310 mm širine in diferencial z zaporo. Na varnejšo lokacijo so pomaknili hladilni sistem, Porschejev sistem Warp-Connector, po navadi rezerviran za motošportna vozila, skrbi za mehansko povezavo med štirim konci za maksimalen oprijem.

Po zaključku del je sledil še zadnji podvig. Odprava na strmice Ojos del Salado v Čilu, ali bolj rečeno na najvišji vulkan sveta. Ker se temperature na tej višini spustijo tudi pod -30 stopinj Celzija, sta Porscheja 911 zaključila malo preko meje 6.000 metrov nadmorske višine, kar je manj kot 900 metrov pod vrhom gore. Vsekakor zavidanja vreden dosežek, še posebej ob upoštevanju, da gre za avtomobil čisto drugačnega kova in da pri takšni višini primanjkuje kisika nujnega za delovanje motorjev z notranjim izgorevanjem.

»Čarobno je bilo izdelati 911, kakršnega svet še ni videl, za kar je zaslužna majhna ekipa inženirskih navdušencev. Model 911 se je že izkazal na dirkališču in seveda na cesti. S tem projektom se osredotočamo na kraje, kjer ni cest,” je dejal Rösler, direktor kompletne modelne linije 911. »Preizkušanje naših teorij pomeni iskanje najtežjih možnih okolij, da bi ugotovili, ali delujejo – na najvišjem vulkanu na svetu nam je to uspelo.«

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button