AvtomobilizemNovice

Rodin FZERO: Prihodnje poletje prihaja dirkalnik brez omejitev

VIDEO: Brez meja in nič omejitev, trdijo Novozelandci!

Da je proizvodnja hipervozil v polnem zamahu pričajo premiere, ki se vrstijo hitreje kot jih uspemo omenjati. Tokratni štirikolesni izstrelek prihaja od tam spodaj, ne iz dežele kengurujev temveč kivijev. Pri novozelandskem podjetju Rodin Cars so za poletje 2023 napovedali prihod hiper vozila FZero, na katerem bodo kasneje gradili hitrostnega rekorderja. Aktualna končna hitrost? Menda več kot 360 km/h …

Začnimo v drobovju, ki omogoča tovrstne manevre. Tam domuje hibridni pogon s štirilitrskim twin-turbo V10 agregatom, ki so ga zasnovali v sodelovanju s podjetjem Neil Brown Engineering. Sistemska moč znaša impresivnih 1.160 KM in 1.026 Nm navora, zato končna hitrost vendarle ne preseneča prav dosti. Masa vozil znaša anoreksičnih 698 kilogramov, kar nadalje priča o agilnosti dirkalnika ter nenazadnje tudi izbiri materialov. Kompoziti na osnovi ogljikovih vlaken so alfa in omega gradnje Rodina FZero, kot tudi 18-palčna kovana magnezijeva OZ Racing platišča.

Pri obliki vozila je močno zastopana aerodinamika, ki poskrbi za kar štiri tone potisne sile, kar je glede na maso vozila neverjetno veliko. Tehnofile bomo za naslajanje nad ciframi nadalje naslovili na uradno in lično zasnovano spletno stran TUKAJ, medtem ko lahko za konec zapišemo, da bodo pri Rodinu izdelali zgolj 27 primerkov.

Cena? Loterijskih 2,2 milijona evrov, kar se ob razmerju 1,622 KM/kg skorajda slišijo razumno. Morda pa vendarle ne … Kakorkoli, odsurfajte še na premično sliko v spodnjem napovedniku, da si ogledate tekmovalni dragulj 27 srečnežev.

Blaž Likovič
foto: Rodin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button