AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Ročna zavora. Kaj je že to?

Večina novih vozil nima več tradicionalne ročne zavore.

Danes manj kot petina vseh novih vozil (17 %) še vedno nudi tradicionalno ročno zavoro, medtem ko je ta delež v letu 2019 znašal 30 odstotkov, lani pa upadel na zgolj 19. Med zadnjimi, ki so klasično ročno zavoro opustili so lani predstavljeni Opel Corsa, BMW serija 4 in Seat Leon. Velik vzrok je tudi razmah električnih vozil, kjer tradicionalne rešitve vsled zasnove pogona že od samega začetka ni.

Če raziskujemo še malce dlje, potem ugotovimo da znamke kot so Alfa Romeo, Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche in Volvo v svojem portfelju klasične ročne zavore pravzaprav ne poznajo več, medtem ko preostale znamke namesto elektronskega ohranjajo zgolj v osnovnih kompaktnih modelih. Ker je bila in bo ročna zavora vedno tudi stvar za avtomobilske navdušence, jo vseeno najdemo tudi v določenih športnih vozilih kot so recimo Ford Mustang, Mazda MX-5, Toyota GR Yaris in podobni.

Torej, v kolikor želite v svojem vozilu ohraniti tradicionalno ročno zavoro, brž po naročilo vozila, saj bo delež prihodnje leto še nižji …

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button