AvtomobilizemNoviceZanimivosti

RM Sotheby’s bo pripravlja ultimativno Ferrari dražbo

Od 288 GTO pa do F serije …

Kateri je pa vaš najljubši Ferrari? Ob tem vprašanju se prav vsak ljubitelj italijanske športne znamke malce zamisli, za nekaj trenutkov obmolkne in tudi nekaj sekund kasneje še ne poda prepričljivega odgovora. Težko je izbrati nekaj najljubšega iz serije vozil, pri kateri je skoraj vsak model resnična zgodba zase. Da bo stvar še težja za tiste, ki si lahko cenjene »poskočne konjičke« privoščijo, pa bo poskrbela dražbena hiša RM Sotheby’s s svojo »ultimativno dražbo Ferrarijev«.

Na zadnji majski dan bodo namreč ponudili osupljivo druščino Ferrarijevih modelov 288 GTO, F40, F50 in LaFerrari, vse skupaj pod sloganom »Dare to Dream« oziroma drznite si sanjati. Da bo zadeva še težja, bodo prav vsi avtomobili odeti v ikonično Rosso Corsa rdečo karoserijsko barvo. Če povzamemo na kratko vse glavne nastopajoče na ta dan:

Ferrari 288 GTO

Dotični voz je bival kar 26 let pri enem lastniku, preden ga je odkupil profesionalni golfist Ian Poulter, ki ga je nato v letu 2015 oddal v kolekcijo Dare to Dream. Od leta 1985, ko je ugledal luč sveta, je prevozil le 42.710 kilometrov, zato smo prepričani, da je njegov 2,9-litrski twin-turbo V8 agregat v zavidljivo dobrem stanju.

Ferrari F40

Legendarni avtomobil, ki je praktično komaj videl asfalt od leta 1990, ko je zapeljal iz salona. Njegov števec kaže le 1.606 prevoženih kilometrov, poleg tega pa ima uraden certifikat avtentičnosti oddelka Ferrari Classiche, zato bo zagotovo kotiral izredno visoko.

Ferrari F50

V kolikor niste ravno ljubitelj prisilno polnjenih agregatov, potem bo morda atmosferski V12 v Ferrariju F50 malenkost bolj mikavna reč. Dotični model je iz salona zapeljal v letu 1996 in ima trenutno zabeleženih 20.910 prevoženih kilometrov. Večino njih je služil v Monaku dokler ga ni podjetje DK Engineering preselilo v Veliko Britanijo.

Ferrari Enzo

Avtomobil, ki bo pihal na dušo vsem Američanom, saj je kot prvi svojega plemena v letu 2003 dosegel obalo Severne Amerike. Malenkost se razlikuje od tovarniških specifikacij, saj je njegov drugi lastnik prebarval platišča v siv odtenek. Prevoženih ima 8.608 kilometrov.

Ferrari LaFerrari

Zadnji lestvico butičnih športnikov iz Apeninskega polotoka zaključuje poslednji primerek Ferrarijeve serije F, čeprav se nekaj prav glasno šušlja, da si lahko obetamo novega člana v kratkem. Hibridni pogon katerega dirigentsko palico vihti V12 agregat ni od muh, skupaj pa je »odigral« le 4.451 kilometrov, zato bo vsekakor iskan med kupci.

V kolikor bi si želeli prav vse zgoraj omenjene štirikolesnike spraviti v svojo garažo, morate ponuditi vsaj 17,9 milijona ameriških zelencev (16,5 mio evrov), kolikor znaša trenutna najvišja ponudba, pa vendar verjamemo, da se bodo strasti do konca maja še malce bolj vnele.

Blaž Likovič
foto: RM Sotheby’s

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button