AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Revolucionarna HiPHi X in Z tudi v Evropi

Kitajski HiPhi kmalu na evropskih tleh s tremi modernimi električnimi modeli.

HiPhi, najuspešnejše znamka premijskih električnih avtomobilov na kitajskem se širi na staro celino, saj bodo z revolucionarnima modeloma X in Z kmalu nastopili na trgu Nemčije ter Norveške. Prva naročila že sprejemajo, prav tako sta oba modela uspešno prestala lokalno registracijo za uporabo v cestnem prometu. V letošnjem letu bodo odprli tudi prvi HiPhi salon na letališču v Münchnu, sledili bodo še ostali.

Najbolj bo od dvojice evropskim merilom ustrezal luksuzni SUV HiPhi X, nekakšna konkurenca Teslama Model Y in X, ki v enem paketu združuje številne inovacije, najsodobnejšo tehnologijo in drzno oblikovanje. Zanimivost modela X so delno dvižno odpirajoča zadnja vrata in samodejno odpiranje vseh štirih vrat brez dotika. Za pogon skrbi dvojec 220-kilovatnih elektromotorjev, ki s skupno močjo poskrbita za poskok do stotice v 3,9 sekundah, medtem ko zajetna baterija s kapaciteto 97 kWh omogoča 460 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Na voljo bosta štiri- in šestsedežna konfiguracija. Standardno bogato opremljeni HiPhi X se v Nemčiji ceni na 109 tisoč evrov, šestsedežna izvedenka pa na najmanj 123 tisočakov.

Privrženci športnih limuzin bodo lahko izbrali nastopaškega GT-ja HiPhi Z, ki je na domačem trgu navdušil že lansko leto. Pod površjem se skriva zmogljiv električni pogonski sklop z največjo močjo 494 kW, kar odklene pospešek do 100 km/h v 3,8 sekunde. Zavoljo nekoliko večje baterije s kapaciteto 120 kWh in seveda boljše aerodinamike je pričakovanih približno 555 kilometrov avtonomije. Ustvarjalci so električnega GT-ja opremili s številnimi inovacijami, vključno s prvim HiPhi Botom, robotskim informacijsko-zabavnim sistemom. Za petsedežnega HiPhi Z bodo morali kupci odšteti vsaj 105 tisočakov, štirisedežna konfiguracija stane dva tisočaka več.

HiPhi X se je uveljavil kot najbolje prodajani premijski električni avtomobil na Kitajskem, prav tako se je odlično izkazal tudi HiPhi Z. S širjenjem v Evropo, začenši v Nemčiji in na Norveškem bodo tudi tukajšnjim kupcem predstavili novo raven razkošja in moderne tehnologije. Do leta 2027 se nameravajo razširi na v vse glavne evropske države, k čemur bo močno pripomogle prihajajoči HiPhi Y, nekoliko manjši SUV, premierno razkrit na salonu v Šanghaju. Model zasnovan predvsem po meri evropskih kupcev bo mogoče naročiti že v letošnjem letu.

Žiga Kolman
foto: HiPhi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button