AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Replika, da se šika

Ročno sestavljena replika McLarna F1 LM z bavarskim V12.

McLaren F1 je nedvomno ena izmed treh največjih štirikolesnih ikon vseh časov. Med letoma 1992 in 1998 so sestavili 106 primerkov in njegovo lastništvo je danes posebna čast. Še toliko večja je, ko beseda nanese na različico LM. Slednja je nastala zgolj v petih primerkih (+ ena prototipna) in je izpeljanka iz McLarna F1 GTR. Nastal je v počastitev petih GTR modelov, ki so nadvse uspešno zaključili 24-urno preizkušnjo Le Mans v letu 1995.

McLaren F1 LM je dirkalnik s cestno homologacijo, ki ima vgrajen 6,1-litrski BMW-jev V12 agregat z 680 KM. Ker se omenjena peterica izredno redko predstavi na kakšnem dražbenem odru in ker takrat cene letijo v nebo (beri 20 milijonov evrov in več) se je gospodič Danie Brough že pred 23 leti odločil sestaviti svojo repliko. In ta je vendarle doživela uradno premiero. Dejansko si lasti nekaj komponent, ki so praktično identični tistim na izvirnem vozilu, medtem ko so recimo stranska ogledala »sposojena« iz VW Corrada ali recimo zavorne luči, ki jih prej kot na McLarnu opazite na šolskem avtobusu.

Pod motornim pokrovom ravno tako domuje bavarski V12, vendar iz serije 8, ki se od izvirnika precej razlikuje. Že po tem, da ima dvoje turbopuhal, medtem ko je imel McLaren F1 LM atmosferski agregat z nekoliko drugačno prostornino. Kakorkoli, replika zmore 650 KM in z maso 1.180 kilogramov vsekakor ni od muh. Tisti, ki so jo dejansko zapeljali po stezi trdijo, da je precej robat štirikolesnik, ki zahteva izkušenega voznika.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button