AvtomobilizemNovice

Renaultov mali križanec Kiger

Francoski proizvajalec širi svojo ponudbo v Indiji.

Renault je zelo znan po ponudbi različnih modelov na različnih svetovnih trgih in vedno preseneti z zanimivostmi za Kitajsko, Južno Ameriko ali Indijo, kjer želijo svojo prisotnost okrepiti z novim malim kompaktnim križancem Kiger. Za razliko od ostalih azijskih modelov, bo novinec v drugi poslovni fazi zapeljal tudi mednarodno – v Evropi ga sicer ne bo.

Prvič nam je Renault Kigerja v konceptni obliki predstavil že lani, gre za križanca malenkost krajšega od štirih metrov in z medosno razdaljo 2,5 metra, kar ga v indijski paleti uvršča med modela Kwid in Triber. Zunanje oblikovanje je precej atraktivno, celo mišičasto, s poudarjenimi obrobami kolesnih lokov, izboklinami na pokrovu motorja, tankima žarometoma in zadnjo osvetlitvijo v obliki črke C. S takšnim slogom oblikovanja se postavlja med najbolj privlačne male križance.

V notranjosti je zgodba nekoliko drugačna, še vedno je vse skupaj ovito v moderno tančico, a ni tako izstopajoče od zunanjosti. Veliko komponent si deli s sorodnimi Renaulti in Daciami. Kabino Kigerja zastopajo športen multifunkcijski volan, 8-palčni plavajoč informacijski zaslon na dotik in 7-palčni digitalizirani merilniki. Dražji modeli se bodo pohvalili s podporo za Apple CarPlay in Android Auto, brezžičnim polnjenjem, samodejno klimatsko napravo s filtrom za delce PM 2.5, premijskim ozvočenjem, brezstičnim odklepanjem ter zagonom motorja brez ključa. Kljub kompaktnim meram Kiger ponuja zavidljivih 405 litrov prtljažne prostornine, ki ob podrtju zadnje klopi zraste na 879 litrov.

Zasnovan je na sodobni CMFA+ platformi, tako kot Triber, ob začetku prodaje bo na voljo z dvema pogonskima sklopoma. Osnovni atmosferski litrski bencinar zmore 53 kW (72 KM) in 96 Nm navora, povezan je s petstopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Zmogljivejša turbinsko podprta litrska enota bo enaka kot v evropskih modelih Clio in Captur, zagotavlja 74 kW (100 KM) in 160 Nm navora, v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, kasneje še z brezkončnim CVT menjalnikom.

Žiga Kolman
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button