AvtomobilizemNovice

Renault vlaga enormna sredstva v akumulatorje

Skupina Renault postavlja Francijo v samo jedro svoje industrijske strategije za akumulatorje za električna vozila.

Renault je danes oznanil svojo strategijo za snovanje in proizvodnjo akumulatorjev za električna vozila v Franciji. strategija Skupine za akumulatorje je bistven del načrta »Renaulution« in se udejanja sklenitvijo dveh pomembnih partnerstev s podjetjema Envision AESC – globalnim akterjem na področju tehnologije akumulatorjev in pametnih, digitaliziranih tovarn akumulatorjev z majhnimi ogljičnimi izpusti, dolgoletnim partnerjem Nissana – ter zagonskim podjetjem Verkor iz Grenobla, specializiranim za razvoj celic za akumulatorje električnih vozil. Ta strategija bo Skupini Renault omogočila večjo konkurenčnost in učinkovitost na področju električnih vozil, pospešila bo industrijsko preobrazbo in doseganje njenih ciljev v ekološkem prehodu.

Ti dve najnovejši partnerstvi dopolnjujeta obstoječe programe v okviru Skupine Renault, še zlasti zgodovinski sporazum s podjetjem LG Chem, ki sedaj dobavlja akumulatorske module za Renaultova sedanja električna vozila in tudi za prihajajoči MéganE. Vzporedno se nadaljujejo pogovori s podjetjem ACC, da bi se morebiti z letom 2027 pridružil temu ekosistemu. Na drugi strani v okviru Zveze napredujejo raziskave v obliki projekta ASSB (All Solid-State Battery technology) s ciljem uvesti tehnologijo akumulatorjev iz trdnih snovi od leta 2030 naprej.

Skupina Renault se v okviru svoje strategije za električna vozila povezuje s podjetjem Envision AESC, ki bo v Douaiju do leta 2024 postavilo giga tovarno z zmogljivostjo 9 GWh in ciljem, da ta do leta 2030 doseže 24 GWh. Envision AESC je akumulatorska veja globalnega podjetja za zelene tehnologije Envision Group in bo vložilo do 2 milijardi evrov v proizvodnjo akumulatorjev najnovejše tehnologije, z nizkim ogljičnim odtisom in stroškovno konkurenčnostjo za električne modele, vključno s prihodnjim R5. Envision AESC predvideva, da bo s tem partnerstvom do leta 2030 ustvarjenih 2.500 novih delovnih mest.

Bližina giga tovarne Envision AESC obratom v sklopu Renault ElectriCity (Douai, Maubeuge in Ruitz), ki naj bi ustvarili dodatnih 700 delovnih mest v regiji Hauts-de-France, pomeni, da lahko Skupina Renault znatno poveča konkurenčnost in učinkovitost svoje proizvodne verige za električna vozila. Giga tovarna v Douaiju odpira pot za proizvodnjo akumulatorjev z majhnim ogljičnim odtisom, kar je skladno s cilji evropskega programa »Green Deal«, in za razvoj rešitev za sklenjen krog reciklaže industrijskih odpadkov in odsluženih akumulatorjev. V skladu z zavezami Skupine Renault bo znatno prispeval k doseganju ogljične nevtralnosti v Evropi do leta 2040 in v svetu do leta 2050 in 90-odstotnemu deležu električnih vozil v celotni prodaji znamke Renault do leta 2030.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button