AvtomobilizemNovice

Renault Scenic Vision

Kot del poti proti ogljični nevtralnosti je Renault na svojem vrhovnem srečanju ChangeNOW v Parizu premierno pokazal svojo novo študijo Scénic Vision.

Renault novo poglavje svoje zgodbe piše z inovativno študijo, ki je glasniška in hkrati vizionarska. S svojo zunanjostjo napoveduje prihodnji povsem električno gnani družinski avtomobil znamke Renault. Znotraj in po tehnološki plati vabi k potovanju v novo obdobje, v prihodnost, ko bodo tehnologije in inovacije v službi bolj trajnostnega sveta, prijaznega do okolja.

Z eko-zasnovo in inovacijami na področju krožnega gospodarstva, uporabo več kot 70 odstotkov recikliranih snovi, od tega več v zaprtem krogu, in zmožnostjo recikliranja 95 odstotkov, neposredno prispeva k ohranjanju virov. Hibriden električen in vodikov pogonski sklop terja krajše postanke za polnjenje z energijo, ob tem pa zmanjšuje ogljični odtis, vključno z odtisom akumulatorja. Renault Scénic Vision ne povzroča izpusta ne med proizvodnjo in ne med vožnjo, njegov ogljični odtis pa je za 75 odstotkov manjši kot ogljični odtis akumulatorskega električnega avtomobila.

Študija Renault Scénic Vision je utelešenje »Nouvelle Vague«, Renaultovega novega vala ter plod poglobljene oblikovalske vaje in drznih estetskih odločitev. Njegov videz tako najavlja obzorja drugačnih časov za paleto modelov znamke Renault. Zunanjost razkriva oblike in slog novega družinskega modela, ki bo prišel na trg leta 2024. Oblikovanje notranjosti pa je futuristična študija notranjščine prihodnjih Renaultovih avtomobilov.

Tehnologija H2-Tech: hibriden pogon, na elektriko in na vodik, opremljen z gorivno celico moči 16 kW. Pogonski sklop H2-Tech temelji na tehnologiji povečevalnika dosega (range extender), ki omogoča uporabo za pol lažjega akumulatorja ob enakem dosegu, kar prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa tudi onstran elektrifikacije avtomobila. Čeprav je ta rešitev le videnje za osebne avtomobile, Skupina Renault preko Hyvia, skupnega podjetja s Plug Power, že ponuja rešitve H2 za lahka gospodarska vozila.

Do leta 2030 in naprej bo omrežje polnilnic z vodikom dovolj gosto, da bo možno prevoziti do 800 kilometrov – ali, na primer, 750 km od Pariza do Marseilla – brez postanka za polnjenje akumulatorja. Potreben bo le en do pet minut dolg postanek za polnjenje posode z vodikom.

Sistem za prepoznavo obraza omogoča odpiranje vrat in nastavitve avtomobila prilagodi po profilu voznika. Ta sistem ponuja tudi možnost prilagajanja pogojev za vožnjo morebitnim telesnim omejitvam voznika. Mikrofoni in zvočniki so vgrajeni v vsak sedež, da zagotovijo lastno zvočno okolje (radio, hi-fi, vožnja z glasovnim upravljanjem), hkrati pa ohranjajo optimalno komunikacijo v avtomobilu. Prenos in po potrebi tudi ojačitev glasov potnikov in voznika olajšuje pogovor med potniki v avtomobilu, še zlasti, če je ima kateri od njih slabši sluh.

Rudi Leskovec
foto: Renault

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button