AvtomobilizemNovice

Renault in Nissan v novo sodelovanje

Obujena naveza dveh odmevnih znamk avtomobilske industrije bo prinesla številne novosti.

Po odobritvi upravnih odborov družb Renault Group in Nissan Motor Company, je zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi objavilo nove pobude, ki bodo partnerstvo dvignile na višjo raven. Program se bo osredotočal na operativne projekte za povečano dodano vrednost v Latinski Ameriki, Indiji in Evropi, večjo strateško prilagodljivost z novimi pobudami za zunanje partnerje in ponovno uravnoteženje skupnega lastništva.

Renault in Nissan sta si zadala cilj, da podrobnosti skupnega sporazuma zaključita do konca prvega četrtletja tekočega leta. Obsežen novi program utira pot obnovi 24-letnega partnerstva in izkoriščanju pionirskih tehnologij vseh treh članov zavezništva. Naslednja raven bo ustvarila več priložnosti za rast in pomagala zagotoviti učinkovitost, da bodo lažje dosegali nove inovacije in se hitreje prilagajali hitro spreminjajočem se trgu avtomobilske industrije ter storitev trajnostne mobilnosti.

Ključne projektne točke na evropskih tleh bodo vključevale deljenje sodobne 800-voltne arhitekture za naslednjo generacijo električnih vozil, raziskovali bodo tudi skupno ustvarjalno pot pri razvoju kompaktnih električarjev po letu 2026. Nadaljevali bodo z razvojem naslednika Nissana Micre, ki bo zasnovan na platformi CMF-BEV, izdelava pa bo potekala v Renaultovi ElectriCity tovarni v Franciji. Renault bo z letom 2026 na trgu lahkih gospodarskih vozil nastopil s prvim programsko opredeljenim vozilom FlexEVan. Med drugim bodo na enaki zasnovi CMF-B nastali naslednji Mistubishi Colt in ASX ter Renault Captur in Clio. Širjenje ponudbe električnih vozil bo zahtevalo tudi vzpostavitev boljše polnilne infrastrukture.

V Latinski Ameriki bo pristop nekoliko drugačen, saj bo manj osredotočen na elektrifikacijo. Renault in Nissan bosta sodelovala pri razvoju novega večjega poltovornjaka v Argentini, obenem bodo ohranili navezo pri izdelavi manjših poltovornjakov Nissan Frontier in Renault Alaskan. V Mehiki bo Nissan za Renaulta sestavljal novi model, ki bo prvi tamkajšnji nosilec diamantnega logotipa v 20 letih. V Indiji bo obujena naveza obrodila številne nove SUV-je in male mestne električne avtomobile.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button