AvtomobilizemNovice

Renault in kitajski Geely v skupni razvoj

Sodelovanje bo prineslo napredne hibridne sklope in učinkovite motorje z notranjim izgorevanjem.

Skupini Renault in Geely sta na podlagi sporazuma o skupnem podjetju iz julija 2023, ustanovili družbo HORSE Powertrain Limited s sedežem v Londonu. Cilj novega skupnega podjetja je razvijati tehnologije hibridnih in pogonskih sklopov z notranjim izgorevanjem s poudarkom na visoko učinkovitih motorjih, e-gorivih z nižjo vsebnostjo ogljika in vodiku, da bi podprli globalna prizadevanja za zmanjšanje izpustov.

Družba HORSE bo oblikovala, razvijala, proizvajala in prodajala rešitve za napredne pogonske sklope, vse od motorjev, menjalnikov, hibridnih sistemov do baterij. Podjetje bo imelo koristi od obsega in tržne pokritosti skupine Renault in družbe Geely ter bo uporabljalo preneseno intelektualno lastnino za ustvarjanje avtonomnih tehnologij pogoniv. Te tehnologije bodo namenjene različnim potrebam trga. Skupno podjetje je pripravljeno ponuditi rešitve za 80 odstotkov svetovnih trgov tovrstnih pogonskih sistemov. Novo podjetje bo oskrbovalo tudi ostale člane obeh skupin, kot so Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan in Mitsubishi Motors. Družba HORSE Powertrain Limited bo sodelovala s partnerji po vsem svetu, zagotavljala celovite rešitve za pogonske sklope in iskala nadaljnje naveze za izboljšanje vrednostne verige.

Družba HORSE Powertrain Limited je že od samega začetka vodilna na področju hibridnih rešitev in rešitev za motorje z notranjim izgorevanjem. Po svetu imajo kar 17 tovarn, 5 raziskovalnih in razvijnih centorv, kjer deluje približno 19 tisoč zaposlenih. Pomembno partnerstvo naj bi na letni ravni prineslo 15 milijard prihodkov, izdelati nameravajo 5 milijonov pogonskih enot letno. Cilj je celovita pokritost vseh hibridnih rešitev, kot so popolni hibridi, priključni hibridi z dolgim dosegom in motorji z notranjim izgorevanjem, ki delujejo na alternativna goriva – etanol, metanol, LPG, CNG in vodik.

Struktura upravljanja prinaša strateška imenovanja vodstva, Matias Giannini postaja glavni izvršni direktor, Lee Ma finančni direktor, Juan Ferrera pa direktor za človeške vire. Operativno vodstvo bosta zastopala Ruiping Wang kot generalnegi direktor podjetja Aurobay na Kitajskem in Patrice Haettle kot generalnega direktorja podjetja Horse v Španiji. Upravni odbor sestavlja šest članov: trije iz družbe Geely in trije iz skupine Renault. S koncem maja so bile operativne enote družbe HORSE Powertrain Limited dekonsolidirane iz skupine Renault in družbe Geely.

Žiga Kolman

foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button