AvtomobilizemNovice

Reinkranacija Lancie 037

VIDEO: Pri Kimeri so pripravili precej vročo sodobno različico nekdanje ikone rally skupine B!

Nekoč nekdaj, ko se je Lancia nadvse uspešno spopadala s tekmeci v raznih dirkalnih segmentih in so njena vozila tekmovala pod različnimi sponzorskimi emblemi, še najraje pod Martini Racing oznakami, je svoj pečat pustila tudi Lancia 037. Po pravilih FIA rally skupine B so morali proizvajalci v cestni promet spraviti vsaj 200 primerkov vozil, da so lahko na njegovi osnovi pripravili dirkalnik. Pri Lancii Rally 037 se zdi, da so izvedli ravno obratno – na osnovi dirkalnika so pripravili cestno Stradale izvedenko. Pravzaprav 207 njih.

037 je nekakšno nadaljevanje ikonične Lancie Stratos, uradno premiero je doživela leta 1982 na domačem reliju Costa Smeralda, kjer pa obema voziloma ni uspelo prečkati ciljne črte – menda zaradi težav z menjalnikom. Sezona 1983 je bila bistveno bolj uspešna, ko so pri Lancii osvojili tudi naslov konstruktorjev sezone. Zunanji del vozila je bil sestavljen iz kevlarja in steklenih vlaken, ki so končno maso vozila znižala na vsega 960 kilogramov. Če temu dodamo še dvolitrski oziroma 2,1-litrski sredinsko nameščeno turboagregat z 208 KM je bilo jasno, da gre za izredno hitro in agilno vozilo – pravšnje za rally skupino B. Kmalu po sezoni 1986 se je 037 umaknila ravno tako ikonični Delti S4.

Danes je svet športnih vozil preplavljen z raznolikimi vozili, ki iščejo svoje mesto pod soncem, kot gobe po dežju pa uspevajo tudi sodobne reinkarnacije nekdanjih štirikolesnih ikon. Za obuditev Lacie 037 so se odločili pri podjetju Kimera Automobili, ki ima svoj sedež lociran le nekaj deset kilometrov nižje od Torina. Pripravili bodo 37 primerkov Kimere EVO037, ki jo bo poganjal 2,1-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik s kar 500 KM in 550 Nm navora. Kevlar in steklena vlakna se bodo umaknila ogljikovim vlaknom (karbonu), zato bosta tako oblika kot masa vozila skoraj identične originalu. Zaradi bistveno številčnejše konjenice bo dinamika vozila izredna, kaj več tehničnih podatkov pa žal ni na voljo. Več bo znanega na uradni premieri na prireditvi Goodwood Festival of Speed, medtem ko bodo kupci svoje Kimere EVO037 prevzeli že v letošnjem septembru. Verjamemo, da so prodani prav vsi primerki, za posameznega pa je potrebno odšteti vsaj 480 tisočakov. Skoraj »jurja na konj« bi lahko zapisali …

Blaž Likovič
foto: Kimera

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button