AvtomobilizemNovice

Razveselite se bencinski navdušenci, novi Porsche 911 GT3 je tu

992 GT3 ima dirkaški motor, ogromno krilce in izbiro ročnega menjalnika.

V svetu nabrušenih športnih avtomobilov malokateri pritegne toliko pozornosti kot novi Porsche 911 GT3. Nemški znamki je z novo 992 generacijo skoraj dirkalnega GT3 verjetno uspelo izdelati najbolj zanimiv avtomobil letošnjega leta. Nestrpno pričakovan GT3 nam bo postregel z najboljšim približkom civiliziranega dirkalnika, kajti njegov razvoj je tesno spremljala Porschejeva motošportna veja.

Presežkov je ogromno, osrednja točka pa je tisto kar se skriva v zadku. Simfonični atmosferski 4-litrski bokserski šestvaljnik se zvrti vse do 9.000 vrtljajev in zmore 510 KM. Dandanes, ko prevlada prisilno polnjenje in zahtevna ekološka pravila, je takšen motor prava redkost. Porschejev dragulj med motorji bomo v novi 992 paleti našli le v GT3, vsi ostali so turbinsko podprti. GT3 bo ponujen s sedemstopenjskim dvosklopčnim PDK menjalnikom ali šeststopenjskim ročnim, ki bo razveselil puriste. Kljub pogonu le zadnjih koles, pospešek do stotice traja vsega 3,4 sekunde.

Ključen del razvoja je bil prehod na sodobno 992 modularno platformo s sredinsko namestitvijo motorja (MMB). GT3 je zasnovan na širši arhitekturi in uporablja večja 20-palčna platišča spredaj ter 21-palčna zadaj, za njimi se skrivajo večje zavore, serijsko jeklene ali opcijsko karbon-keramične. Čeprav so dimenzije povsod zrasle, je v primerjavi s prejšnjo generacijo le 5 kilogramov težji – s PDK menjalnikom ima 1.435 kilogramov. Zahvala gre obsežni uporabi ogljikovih vlaken, vključno s sprednjim pokrovom, tanjšimi stekli, kovanimi platišči in lahkim izpušnim sistemom.

Pod nastrojeno zunanjostjo je kar nekaj ključnih novitet, morda najbolj pomembno je dvojno trikotno vpetje sprednjih koles namesto MacPherson vodil, tehnologija prenesena direktno iz 911 RSR dirkalnika. Podedoval je tudi številne aerodinamične izboljšave, najbolj vpadljiv je brez dvoma velik zadnji spojler, katerega zgornje vpetje zagotavlja boljši pretok zraka. Občutno so zmanjšali upor in v dirkaški nastavitvi za 160 odstotkov povečali potisk k tlom. Izboljšana stabilnost pri visoki hitrosti pomeni varen doseg maksimalnih 318 km/h (z ročnim menjalnikom doseže 2 km/h več).

Dirkaško tematiko najdemo tudi v notranjosti, kjer je s pomanjkanjem zadnje klopi vse bolj špartansko, kar lahko kupci nadgradijo z izbiro paketa clubsport, ki doda varnostno kletko in šesttočkovno pripetje. Informacijski sistem ima nov program za uporabo na stezi, zaradi boljše zbranosti digitalni merilniki prikazujejo samo najnujnejše. Dva potnika bosta sicer sedela v izrazito školjkastih sedežih, voznik pa se bo oklepal volana oblečenega v alkantaro z značilno sredinsko črtico.

Tovrstni športni avtomobili se večinoma dokazujejo na dirkališčih, zato je Porsche razkritje novega GT3 dodatno začinil še z izjemnim dosežkom na dirkališču Nürburgring Nordschleife. Z zeleno pentljo je opravil v 6 minutah 59.927 sekundah, kar je 17 sekund hitreje od odhajajočega 911 GT3.

Koliko bo potrebno odšteti za takšno zver iz Stuttgarta? V domači Nemčiji so ga ocenili na 167.518 evrov, pri nas bo znesek zagotovo zajetnejši.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button