AvtomobilizemNovice

Razstava Lamborghinija Countach v središču Washingtona

Legendarni Countach bo za vedno ohranjen v največji knjižnici na svetu.

Niste prebrali narobe, dotični Lamborghini Countach LP 400 S s serijsko oznako 1121112 je resnično ohranjen v največji knjižnici na svetu, vsaj digitalno. Legendarni superšportnik osemdesetih z V12 motorjem resnično ni zasnovan za okolje knjižnice, zato bo v njej domoval v obliki 3D sheme, skupaj s spremljajočimi informaciji, zgodovino in uradno dokumentacijo.

Kot ste verjetno opazili ne gre za čisto običajnega Countacha. Prav ta primerek je odigral pomembno vlogo v znamenitem filmu The Cannonball Run iz leta 1981, kjer so se mu pridružile zvezde kot so Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett, Dean Martin, Sammy Davis Junior in Jackie Chan. Film je prikazal ilegalno dirko »Cannonball Run«, v kateri so tekmovalci iz Manhattna v čim krajšem možnem času pridrveli na zahodno obalo Kalifornije. Takšnih podvigov se nezakonito lotevajo tudi nekateri pogumneži dandanes.

40 let po prihodu uspešnice filmskih platen s 160 milijonskim izkupičkom so se odločili, da je zvezdnik Countach dovolj ikoničen za večno ohranitev v avtomobilskem registru kongresne knjižnice (Library of Congress) v Washingtonu. Na kratkem seznamu vozil smatranih kot narodno pomembni v zgodovini ZDA je vpisanih le 30 posebnežev.

Izredno zgodovinsko čast Lamborghinija Countach so proslavili z razstavo originalnega primerka v stekleni vitrini sredi parka v Washingtonu DC. Po tednu razstave se je Countach vrnil v roke trenutnega lastnika, odvetnika iz Floride, ki je redkega bikca kupil leta 2004.

Žiga Kolman
foto: LOC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button