AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

10 najbolj pogostih mitov okoli električno gnanih vozil

Kateri dvomi se vam pojavljajo ob mislih na »štirikolesne štromarje«?

Nakup električnega vozila je postal skoraj vsakdanja stvar, vseeno pa so njihovi lastniki še vedno malce »eksoti« saj se med prebivalstvom širijo določene resnice in neresnice okoli popolnoma električno gnanih vozil. Nakup slednjega sicer zahteva določeno prilagajanje, vseeno pa se med gostilniškimi pogovori krešejo mnenja, ki smo jih spodaj načeli in premleli:

Panika zaradi avtonomije

Brez skrbi. Tipično električno gnano vozilo zmore med 150 in 250 kilometri med posameznimi polnjenji, kar ustreza večini dnevnih migracij. Sodobnejša vozila zmorejo med 300 in 400, zato so takšne skrbi lahko počasi popolnoma odveč.

Kje najti polnilnico?

polnilne postaje so nekaj časa raste kot gobe po dežju, kar se je na sončni strani Alp sedaj malce umirilo, vseeno pa jih znova in znova najdemo na čedalje več parkirnih mestih. V času sodobne tehnologije lahko s pametnim mobilnikom najdemo vse podatke, ki jih potrebujemo.

Električna vozila so draga!

Se strinjamo, da poceni vsekakor niso. Vseeno pa država nudi določene subvencije, ki občutno znižajo ceno. Pa še ena zadeva je. Znatno nižji so stroški vzdrževanja.

Električna vozila so počasna.

Ste prepričani? Zaradi karakteristike elektromotorjev nudijo v hipu celoten razpoložljiv navor, kar pomeni, da pospešujejo hitreje kot njihovi bencinski ali dizelski konkurenti.

Električna vozila ne morejo v avtopralnico ali se voziti med nevihto.

To sta dve popolnoma napačni predpostavki. Voda in elektrika res, da ne sodita skupaj, vseeno pa so električna vozila snovana tako za vožnjo v dežju kot v nevihtnih pogojih, zato so takšni dvomi popolnoma odveč.

Ni dovolj izbire na trgu.

Segment elektrificiranih vozil se širi z izjemno hitrostjo, zato so takšni argumenti odveč.

Litij-ionske baterije vplivajo na okolje.

Ne moremo zapisati, da so ravno okolju prijazne, se pa veliko vlaga v njihovo recikliranje in ponovno uporabo kot akumulatorji ali v povsem druge namene.

Varnost električnih vozil je vprašljiva.

Preden v salone zapelje katerokoli vozilo je podvrženo povsem enakim testiranjem, zato tak argument ne »pije vode«.

Kdo krije stroške v primeru okvare?

Sistem zavarovanja in garancije je praktično enak kot v klasičnih vozilih, zato vas to ne bi smelo odvrniti od nakupa.

Električna vozila niso zabavna.

Že res, da se zvoka agregata ne da nadomestiti, vseeno pa so na stezi in pri pospeševanju električna vozila ravno tako zabavna. Ste že preizkusili? Le dajte.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button