AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Range Rover gre na elektriko

Električni Range Rover se mudi na zahtevnih preizkusih, da bi kljub menajvi pogona ostal zvest koreninam.

Gibanju električne prihodnosti je podlegel tudi Range Rover, ki je sicer že na voljo z elektrificiranimi sklopi, zdaj pa se pri britanski znamki pripravljajo na premiero popolnoma električne različice. Prestižni SUV bo v svet udobnih potovanj prinesel marsikatero novost, hkrati bo ostal zvest svojim neprekosljivim terenskim zmogljivostim, saj se prototipi mudijo na najzahtevnejših območjih sveta. Zahtevni preizkusi segajo vse od ekstremno nizkih temperatur polarnega kroga, do žgočih puščav Bližnjega vzhoda.

Začetek testiranj je bil osredotočen na preizkušanje baterije in električne pogonske enote, ki sta osrednja sestavna dela električnega pogonskega sklopa. Tako baterija kot elektromotor sta lasten izdelek podjetja Jaguar Land Rover, kar pomeni pomemben mejnik za znamko. Preizkusi na zamrznjenih jezerih na Švedskem, kjer so temperature padle tudi do 40 stopinj pod lediščem, so pokazali sposobnosti novega električnega pogonskega sistema, ki je zasnovan za izboljšanje zmogljivosti na površinah s slabim oprijemom in ohranjanje legendarnih terenskih zmogljivosti vozila. Brez težav se je električni sistem soočal tudi z visokimi temperaturami puščavskih podoročij, kjer so zabeležili do 50 stopinj celzija.

Nov sistem za nadzor oprijema je bil razvit za zagotavljanje izjemnih zmogljivosti na površinah z nizkim oprijemom. Za razliko od tradicionalnih nastavitev, ki so odvisne zgolj od enote ABS, Range Rover Electric za upravljanje zdrsa koles uporablja posamezne enote za nadzor električnega pogona, kar drastično zmanjša reakcijski čas navora s približno 100 milisekund na samo 1 milisekundo. Inovativni pristop zagotavlja maksimalen oprijem na vseh površinah ter izboljšuje vozno izkušnjo. Poleg tega patentirana programska oprema omogoča natančen nadzor hitrosti električne pogonske enote, kar zmanjšuje potrebo po posredovanju ABS-a.

Električni Range Rover predstavlja preskok v tehnologiji električnih vozil, saj obljublja neprimerljivo zmogljivost, prefinjenost izdelave in udobno potovanje. S premikanjem meja testiranja v ekstremnih okoljih, dokazujejo svojo zavezanost k zagotavljanju električnih vozil sposobnih premagati vse izzive. S svojim inovativnim pogonskim sklopom in naprednim sistemom za nadzor oprijem je Range Rover Electric pripravljen postaviti nove standarde na trgu premijskih električnih vozil.

Žiga Kolman
foto: Land Rover

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button