AvtomobilizemNovice

Ferrarijev hiperšportnik za leto 2023

LaFerrarijevega naslednika bi lahko poganjal elektrificiran sredinsko nameščen V12.

Ferrari je pred kratkim potrdil vstop v razred novih Le Mans hiperšportnikov na prvenstvu vztrajnostnih dirk WEC z letom 2023, kar bo zelo verjetno obrodilo cestno legalno izpeljanko zamenjave LaFerrarija.

Obstoj projekta so v Maranellu potrdili že leta 2019, s trditvijo, da za leto 2022 pripravljajo novega zastavonošo. Ker obstaja velika povezava med novimi Hypercar dirkalniki in njihovimi cestnimi izpeljankami, bi lahko bil Ferrarijev bolid zasnovan prav na tem cestnem športniku. Podobna situacija je pri Toyoti, saj nameravajo izdelati omejeno serijo legalnih različic GR010 Hybrid Le Mans dirkalnika.

Testna mula sicer ni izdala nobenih oblikovnih značilnosti novega avtomobila, vse skupaj ostaja ovito v karoserijo LaFerrarija. Vseeno pa to namiguje na podobne dimenzije s starim modelom in sorodno zasnovo. Čeprav ostajajo uradne tehnične specifikacije skrivnost, je velika možnost uporabe 6,5-litrskega atmosferskega V12 motorja iz modela 812 Superfast in nekakšne električne asistence, kot jo najdemo v hibridnem SF90. Že pred nekaj leti je Michael Leiters, vodja Ferrarijevega tehnološkega oddelka dejal, da bo zelo enostavno prilagoditi hibridne sisteme SF90 za ostale modele v prihodnosti. Tako bodo nastali hibridni modeli z različnimi karakteristikami pogonskega sklopa.

Pri V12 motorju se bodo najverjetneje odločili za blažjo obliko hibridne pomoči in ne priključno hibridne, kajti združitev z dvanajstvaljnim motorjem bi ustvarila težak avtomobil, kar za odlično vozno dinamiko ni idealno. Poudarek pri novem hiperšportniku v vrhu ponudbe bo na lahkotnosti, odličnih voznih lastnostih in aerodinamičnem izkoristku, skratka za doseg teh želja hibridnega sistema sploh ne potrebujejo. Če se odločijo za takšno smer, bi se postavili neposredno ob bok Aston Martina Valkyrie.

 

Žiga Kolman
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button