AvtomobilizemNovice

Prihaja Daciin sedemsedežni SUV

Kmalu prihaja SUV-jevska zamenjava Dacie Lodgy s hibridnim pogonom iz Renaulta Clio.

Dacia preizkuša novega sedemsedežnega SUV-ja, ki se trenutno mudi na zimskem testu. Zaenkrat še neimenovani SUV bo član treh novih modelov razkritih do leta 2025, pridružil se bo že napovedanem Bigsterju. Uradno premiero naj bi doživel leta 2023.

Kot vsi ostali načrtovani Daciini modeli, bo tudi novi sedemsedežni velikan zasnovan na Reanultovi CMF-B platformi, kar jim bo omogočilo uporabo e-Tech hibridnih sistemov matičnega podjetja. Pričakijemo, da bo novega SUV-ja poganjal 1,6-litrski štirivaljni bencinar z elektromotorjem, kot pri Cliu e-Tech. Le poraba bo pri Dacii zaradi velikosti in dodatne mase nekoliko slabša. Pri družbi Renault so na prihod velike Dacie namignili že pri napovedi nove strategije Reanulution.

Pri samem oblikovanju novega modela lahko pričakujemo močno naslanjanje na aktualnega Sandera, z uporabo enakih žarometov, maske in oblike pokrova motorja. Sicer se bo oblikovno s pokončnimi zadnjimi vrati poistovetil tudi z modelom Lodgy, katerega ga bo v bistvu nadomestil. Precej škatlasta oblika bo prinesla ogromno potniškega prostora in enakovredno velik prtljažnik.

Terensko plat SUV-ja bo pokrivala podobna oprema kot je Stepway, z dodatno oddaljenostjo od tal, plastičnimi okrepitvami, zajetnejšimi kolesnimi loki, unikatnimi odbijači in močnejšimi strešnimi nosilci. V notranjosti bi se lahko številni elementi prenesli iz novega Sandera, v obliki preproste armaturne plošče z 8-paččnim informacijskim zaslonom in delno digitalnimi merilniki.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com, Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button