AvtomobilizemNovice

Prvi obrisi: Prihajata novi Škoda Superb in Kodiaq

Letos se predstavita novi generaciji največjih Škodinih modelov.

Jeseni letos se bosta odvili premieri dveh izredno pomembnih Škodnih modelov, namreč prihajata četrta generacija Superba in druga generacija uspešnega SUV-ja Kodiaq. Češki avtomobilski proizvajalec je na nedavnem dogodku Let’s Explore razkril uradni silhueti prihajajoče dvojice.

Evolucija oblikovanja bo prinesla veliko svežine, ki bo prav tako svojo pot našla v notranjost, veliko bo novih sodobnih tehnologij in funkcij. Superb bo v svoji četrti izdaji ponujen kot kombilimuzina in izjemno prostoren karavan, ki bo ponovno postavljal najvišja merila v segmentu družinskih avtomobilov. Novo generacijo modela v vrhu ponudbe bodo izdelovali v Volkswagnovi tovarni v Bratislavi na Slovaškem, medtem ko bo novi Kodiaq nastajal v domači tovarni v Kvasinyju na Češkem.

Superb in Kodiaq sta brez potrebne razlage za Škodo nadvse pomembna modela. Ime Superb že od tridesetih let prejšnjega stoletja krasi najvišje uvrščene premijske avtomobile. Med letoma 2001 in 2008 so prodali skoraj 137 tisoč Superbov prve moderne generacije, ki je kot prvi Škodin izdelek uvedel visokotehnološke komponente, kot so biksenonski žarometi, samodejni menjalnik Tiptronic in sistem Coming Home ter podobno. Druga generacija iz leta 2008 je kot prva ponudila možnost izbire štirikolesnega pogona, leto zatem je navdušil še prvi karavan Superb Combi. Napredna druga generacija je s svojimi kompetencami prepričala 618 tisoč kupcev.

S tretjo generacijo je Škoda na trg zapeljala februarja 2015, tako v limuzinski kot karavanski različici in z rekordno prostornostjo. Pod pokrovom so brneli sodobnejši motorji, bogat je bil nabor tehnologije in varnostnih pripomočkov. Leta 2019 je sledila klasična medživljenjska prenova, takrat je Superb pod oznako iV prvikrat postal tudi priključni hibrid. Rezultat velikega uspeha je bilo 777 tisoč prodanih primerkov.

Kodiaq kot kraljevi model med SUV-ji ima precej krajšo zgodovino in je v trenutni prvi generaciji debitiral leta 2016. Od takrat je v obdobju SUV evforije uspel prepričati preko 740 tisoč kupcev. Kot največji model je izpolnil želje velikih družin s sedmimi sedeži, hkrati je predstavil veliko novosti, tako tehnoloških kot oblikovnih. Leta 2018 so izdelali športno obarvano različico Kodiaq vRS, pomladitev pa je sledila leta 2021. Novi generaciji obe velikanov bosta ohranili motorje z notranjim izgorevanjem, le da bodo ti podprti z blago-hibridno tehnologijo, na voljo bodo priključni hibridi.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button