AvtomobilizemNovice

Prva generacija Porscheja Cayenne skoraj tudi kot kabriolet

Kabriolet je bila ena izmed treh načrtovanih oblik originalnega Cayenne, ki nikoli ni ugledala luči.

Porschejev prvi športni terenec letos praznuje 20. obletnico, kar so pospremili z razkritjem nikoli realiziranega projekta kabriolet izvedenke. Takrat so načrtovali tudi podaljšano sedemsedežno obliko in kupeja, ki je edini postal resničnost, vendar veliko let kasneje.

Zanimivo je, da so izmed trojice idejnih projektov udejstvovali le kabrioleta, ki sedaj domuje v Porschejevem muzeju v Stuttgartu. Sicer je Cayenne kabriolet zgolj maketa iz različnih komponent, brez pogonskega sklopa in ojačitev potrebnih pri avtomobilih brez strehe. Z izdelavo oblikovnega koncepta so zgolj odgovorili na vprašanja prostornosti zadnjih sedežev, smiselnosti 200 mm dolgih vrat, možnost vgradnje zložljive strehe in kakšna naj bi bila oblika zadka.

S tem razlogom so izdelali asimetričen zadnji konec, z višje in nižje postavljenimi lučmi, za lažjo izbiro primernega videza. Sam sistem zložljive strehe je precej podoben sistemu prvič uporabljenem na Porscheju 911 Targa, z zadnjim dvižnim pokrovom, kamor se skrije tekstilna streha. Ta nikoli ni prestala simulacijske stopnje, zato je ročno pomična.

Do realizacije nikoli ni prišlo, saj so analize pokazale, da dobička pri tem modelu ne bo, obenem so dvomili v privlačnost avtomobila ali kot pravi Michael Mauer, Porschejev glavni oblikovalec: »SUV kot kabriolet je estetski in oblikovni izziv. SUV-ji imajo vedno veliko in težko karoserijo. Če to združite z majhno zgornjo polovico in nato odstranite streho, dobite zelo nenavadne oblike.« Vse našteto drži kot pribito, saj se z neuspehi soočata tudi kabriolet izvedenki Range Roverja Evoque in Volkswagna T-Roc, ki sta za razliko od Cayenne doživela serijsko proizvodnjo.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button