AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prototipna Tesla Model S z enim polnjenjem prevozila 1.210 kilometrov

Ameriško tehnološko podjetje je Teslo Model S opremilo z eksperimentalno baterijo, ki je omogočila izjemen dosežek na področju dometa.

Ameriško baterijsko-tehnološko podjetje Our Next Energy (ONE) je Teslin Model S opremilo s preizkusno baterijo »Gemini«, ki jim je zaradi zajetnih 203,7 kWh kapacitete, omogočila doseg rekordnih 1.210 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Podvig so speljali lanskega decembra, povprečna hitrost pa je znašala 88,5 km/h.

S takšno baterijo poskušajo rešiti problematiko strahu pred dometom in obenem drastično pospešiti prodajo električnih avtomobilov. Zaradi različnih faktorjev, kot so hitra vožnja, ekstremne vremenske razmere, slabe ceste ali vleka tovora, električni avtomobilov v povprečju ponujajo kar 35 odstotkov manj dometa od uradnih številk, kar je velika težava.

Prav vsa električna vozila pa so na udaru zaradi slabih polnilnih omrežij, kar je po mnenju podjetja ONE rešljivo s povečanjem avtonomije, ki bi zmanjšala potrebo po čakanju v vrstah in posledično le delno polnjenje baterije. Namesto ustavljanja na polnilnici vsakih 150 kilometrov, pri ONE verjamejo, da se rešitev skriva v ogromnih baterijah, s katerimi je mogoče v enem kosu prevoziti potovanja.

Mujeeb Ijaz, direktor podjetja ONE je dejal: »Želimo pospešiti prevlado električnih vozil z odstranitvijo strahu pred kratkim dometom, kar odvrača večino današnjih kupcev. Trenutno smo predani razvoju napredne baterije pod imenom Gemini, ki bo odklenila dolga potovanja z enim polnjenjem, obenem bodo zmanjšani stroški in varnost z uporabo trajnostnih materialov.«

Žiga Kolman
foto: ONE

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button