AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Projekt E-Lion napoveduje prihodnost znamke Peugeot

Letos prihajata že prva dva modela na novi platformi.

Peugeot je na začetku leta predstavil koncept Inception, s katerim prikazujejo nove smernice elektrifikacije, sedaj razkrivajo nadaljnje načrte k doseganju povsem električne prihodnosti. V naslednjih dveh letih bo luč sveta ugledalo pet novih električnih modelov, ostala ponudba, z izjemo kombijev in modela 508, bodo podprti z blago-hibridno tehnologijo.

Obsežen projekt pod imenom E-Lion sestoji iz treh ključnih ciljev – vsak model v aktualni paleti bo do konca letošnjega leta elektrificiran, do leta 2025 bo vsak ponujen z električnim pogonom, z letom 2030 pa bodo na stari celini nastopali le še z baterijsko-električnimi modeli. Posodobitev trenutnih motorjev z notranjim izgorevanjem bo prinesla dodatek 48-voltnega blago-hibridnega sistema. Motorji z močjo v razponu od 100 do 136 KM bodo okrepljeni z elektromotorjem vgrajenim v šeststopenjski samodejni menjalnik, ki bo doprinesel 21 kW, do 15-odstotono znižanje porabe in omogočal neslišno vožnjo v mestu.

V kratkem bosta Peugeotovo ponudbo obogatila električni različici kombilimuzine 308 in karavana 308 SW, ki kljub uporabi EMP2 platforme prinašata novejšo baterijo s kapaciteto 54 kWh in zmogljivejši elektromotor s 115 kW (156 KM). V razvojni fazi se mudi tudi električna različica elegantnega 408, povsem verjetno z enakim sklopom, kot ga uporablja e-308. V drugi polovici letošnjega leta bo na cesten zapeljal prvi namenski električni model v obliki e-3008, z izbiro treh pogonskih sklopov, vključno z dvomotornim s štirikolesnim pogonom. Zaradi modernejše STLA Medium platforme in zajetnejše baterije bo domet znašal vse do 700 kilometrov. Malo zatem bo sledila nekoliko večja različica e-5008.

Peugeot je napovednik načrtov E-Lion pospremil s fotografijo sedmih prihajajočih električnih modelov, številni bodo proti koncu tega desetletja nadomestili poznane modele, kot sta 308 in 508, v serijsko obliko se bi lahko prelevil tudi koncept Inception. Če se to ne bo zgodilo, bo vsaj oblikovno navdahnil vse ostale načrtovane avtomobile. Ponašali se bodo z enakim nosom morskega psa, osvetljenimi logotipi in LED osvetlitvijo v stilu čekanov. Inceptionova večja STLA Large zasnova z 800-voltno arhitekturo bo uporabljena za snovanje premijsko obarvanih Peugeotov.

Večji poudarek na električni prihodnosti bo hkrati prinesel prenovo i-Cockpit postavitev notranjosti, ovite okoli pravokotnega, brezžično povezanega »Hypersquare« volana, povečano digitalizacijo okolja in razširjeno uporabo recikliranih materialov ter možnost zamenjave sestavnih delov kabine za povečano trajnost. Stellantisov STLA Smart Cockpit bo vključeval izboljšano glasovno upravljanje in tehnologijo upravljanja s kretnjami.

Žiga Kolman
foto: Peugeot

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button