AvtomobilizemNovice

Prodrive P25: Vrnitev legendarne Impreze v omejenem številu

Mineva 25 let od prve Impreze WRC, kar je kot nalašč za vrnitev ikone pod okriljem podjetja Prodrive.

Britansko podjetje Prodrive, specialisti za motošportne priprave različnih avtomobilov, predvsem Subarujev, predstavlja prve obrise prihajajoče obujene legende. Z restomodom P25 bodo v novo dobo popeljali ikonično Subaru Imprezo 22B, hkrati se bodo poklonili 25. obletnici prvih zmagovitih podvigov Impreze na svetovnem prvenstvu v reliju WRC.

Prodrive si je ogromno izkušenj nabral med leti 1990 in 2008, ko so bili zadolženi za vodenje Subarujeve ekipe WRC in tem času so osvojili tri dirkaške ter tri ekipne naslove prvakov. Letos mineva 25 leto od izdelave prve Impreze po regulacijah prvenstva WRC, kar je kot nalašč za prihod omejene serije modernizirane ikone, hkrati navdahnjene s strani priljubljenega 22B STI serijskega modela.

Pri oblikovanju sodobne reinkarnacije so pomoč našli pri originalnem oblikovalcu Impreze WRC, Petru Stevensu, inženirsko plat pa bo nadziral David Lapworth, tehnični direktor pri Prodrive. Močnejšo, lažjo in bolj vodljivo restomod reinkarnacijo dirkalnika iz devetdesetih let bo poganjal nov 2,5-litrski štirivaljni bokser s preko 400 konjskimi močmi, v povezavi s pol-avtomatskimi šeststopenjskim menjalnikom z obvolanskima ročicama, za nizko maso pa bo poskrbela obsežna uporaba ogljikovih vlaken.

»Originalna Impreza 22B velja za najbolj kultnega Subaruja in je zelo iskana,« pravi vodja podjetja Prodrive, David Richards. »Želeli smo poudariti vse, kar je naredilo ta avtomobil tako poseben, in z uporabo najnovejše tehnologije ustvariti lastno sodobno interpretacijo avtomobila, ki se je zapisal v zgodovino avtomobilizma.« Izdelati nameravajo izredno omejeno serijo 25 primerkov, s ceno 650 tisoč evrov. Javnosti bodo avtomobil prvič uradno pokazali letos junija, na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Žiga Kolman
foto: Prodrive

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button