AvtomobilizemNovice

Prodrive P25 ugledal luč sveta

Moderna reinkarnacija legendarne Subaru Impreze 22B izpolnjuje pričakovanja.

Prodrive se bo s prerojeno relijaško klasiko P25, uradno predstavil na festivalu hitrosti v Goodwoodu proti koncu tedna, kjer si bo lahko 25 srečnih kupcev pobliže ogledalo pravo mojstrovino, za katero bodo morali brez posebnih želja odšteti 460 tisoč funtov (536 tisoč evrov) brez davka.

Osnovno moderniziranega P25 predstavlja originalna šasija dvovratne Impreze WRX, kakršno so inženirji pri Prodrive leta 1997 zasnovali za svetovno prvenstvo v reliju, leto kasneje pa je prispela cesto prilagojena različica 22B. Zmagovalno relijaško zasnovo so seveda konkretno posodobili s številnimi triki za zmanjšanje mase, vgradnjo močnejšega pogona in sodobnih tehnologij, za izboljšano dinamiko. Pokrov motorja, prtljažna vrata, streha, stranska pragova, zunanji ogledali, blatniki, zadnje krilce in odbijača, vse našteto je zdelano iz ogljikovih vlaken, kar pomeni skupno maso zgolj 1.200 kilogramov.

Pod pokrovom motorja z značilno zračno odprtino, rohni 2,5-litrski prisilno polnjen štirivaljni bokser, ki zavoljo novih komponent ustvari 400 konjskih moči in 600 Nm navora, kar na kolesa pošiljata polavtomatski šeststopenjski menjalnik z obvolanskima ročicama ter stalni štirikolesni pogon. S pomočjo sistema dirkaškega štarta se lahko z mesta do stotice požene v pičlih 3,5 sekundah, za prijetno zvočno spremljavo bo poskrbel titanski izpušni sistem slovenskega proizvajalca Akrapovič.

Za izboljšanje dinamične plati bodo skrbeli osrednji aktivni diferencial, sprednji in zadnji diferencial z delno zaporo, MacPherson vzmetenje z nastavljivimi Bilstein blažilniki, AP Racing zavore s hlajenimi koluti in dodatne ojačitve za zmanjšanje neželenega nagibanja. Pogleda v notranjost zaenkrat ne ponujajo, vendar obljubljajo visoko zmogljiv zaslon s prikazom dirkaških informacij, hidravlično ročno zavoro v kombinaciji z elektronskim parkirnim sistemom in številne avtentične površine v slogu 22B, kot je delno oblazinjenje v usnju ter alkantari s karbonskimi elementi. Prostora bo za štiri potnike, a dodatno bo na voljo konfiguracija z varnostno kletko in olajšanimi školjkastimi sedeži.

Žiga Kolman
foto: Prodrive

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button