AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Prodaja: Tesla je »nažgala« domačo konkurenco

Model 3 žanje uspehe, kaj bo šele ko pripelje model Y?

Ljubitelji statistike nestrpno pričakujejo konce prvega polletja, saj se takrat že delno izkaže podoba posameznega prodajnega leta. Mi smo pod drobnogled vzeli prodajo električnih vozil, ki trenutno obsegajo slabih 8 odstotkov prodajne pogače na evropskih tleh. In kaj se v teh odstotkih skriva? Kdo proda veliko in kdo manj od pričakovanega?

Nesporni zmagovalec je Tesla s svojim Model 3, ki so jih Američani prodali toliko kot Volkswagen in Renault skupaj svojih ID.3 in Zoe. Če preidemo k konkretnim številkam – Tesel Model 3 smo v Evropi kupili v 26 tisoč primerkih, medtem ko smo iz salonov odpeljali osem tisoč Renaultov Zoe in približno sedem tisoč VW ID.3. Sledi ID.4, ki ga je izbralo 6.000 kupcev. Skupaj gledano je v Evropi registiranih skoraj 68 tisoč Tesel Model 3, medtem ko sledita skoraj izenačena VW ID.3 in Renault Zoe s po 31 tisoč registriranimi primerki – torej skupaj še vedno manj kot Model 3.

Pri Volkswagnu so se prodaje električnih vozil lotili precej resno in z velikimi pričakovanju, kjer močno računajo na prebujen kitajski trg, vendar so v prvem polletju 2021 prodali zgolj petino vseh nameravanih vozil. To je za Nemce trenutek streznitve, vseeno pa nekoliko mirijo napovedi z dejstvom, da pravi skok prodaje šele pričakujejo. Medtem pa se Muskovi Tesli prešerno smeji, saj je njihov Model Y na domačem trgu že prehitel povpraševanje Modela 3 in vprašanje je kaj se bo zgodilo ob vstopu v Evropo …

Blaž Likovič
foto: Tesla

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button