AvtomobilizemNovice

Prispela je prva evropska Kia Sportage

Pregrinjala je odvrgla Kia Sportage narejena po meri evropskih kupcev.

Kia predstavlja novo, peto generacijo evropsko začinjenega družinskega športnega terenca Sportage, ki bo z moderno hibridno pogonsko paleto napadel prav tako moderna konkurenta Hyundai Tucson in Nissan Qashqai. Številni se boste spomnili, da je Kia že pred časom razkrila novega Sportage, a je takrat šlo za globalno različico, na stari celini pa bomo deležni posebnega tretmaja s svojevrstno izvedenko s 75 mm krajšim medosjem.

Novo generacijo Sportage so razvijali z mislijo na tri poglavitne točke. Prvi se po besedah Kie osredotoča na inovativnost oblikovanje, drugi na napredno tehnologijo in tretji na zabavo ali užitek v vožnji. Rezultat je nekoliko skrajšan avtomobil od svetovne različice, z oblikovnimi elementi, ki igrajo na srca evropskih kupcev. Največ tega je opaznega od B stebrička dalje, izgubi zadnjih malih okenc in postavnejšem profilu.

S 4.515 mm dolžine je novi model za 30 mm daljši od predhodnika, medtem ko je medosje zraslo za 10 mm, kar posledično prinaša več notranjega prostora in nujno mesto za vgradnjo baterije hibridnega sklopa. Sodoben pogonski sklop sestavljata 1,6-litrski turbobencinski motor in elektromotor, katerega hrani 13,8 kWh baterija, sistemska moč je odmerjena pri 265 KM. Trenutno še ne homologiran sistem ima 35 kilometrov električnega dometa in 7,2 kW polnilni priklop.

Potisk k elektrifikaciji je narekoval izdelavo še drugega hibridnega pogonskega sklopa, sicer z manjšo 1,49 kWh baterijo, šibkejšim elektromotorjem in 230 KM. Tretji nov motor bo 1,6-litrski turbinsko podprt štirivaljni bencinski s 150 KM, povezan z blago hibridnim sistemom in inteligentnim ročnim menjalnikom. V primeru izbire samodejnega DCT menjalnika moč zraste na 180 konjev. Na voljo ostaja dizel, in sicer 1.6 CRDi s 115 KM (ročni menjalnik) ali 136 KM (DCT).

Oblikovno kaj hitro opazimo povezavo z električnim modelom EV6, z veliko odrezavo masko, zašiljenima žarometoma in značilnim svetlobnim zapisom. Novi so seveda tudi odbijači spredaj in zadaj. Notranjost različice GT-Line (kot na fotografijah) opredeljujeta da 12,3-palčna zaslona, osredni s Kiino tehnologijo Multi-Mode. Le-ta ohranja dva fizična gumba, njuno funkcijo je mogoče prestavljati med upravljanjem medije in klimatsko napravo. Glede na izbiro stopnje opreme prejmemo tehnologije, kot so metrični LED žarometi, kamera s 360 stopinjskim pogledom in prostoročno parkiranje na daljavo.

K povečanem udobju notranjosti je močno pripomogla nova N3 platforma, tako so dosegli več udobja za potnike na drugi klopi in rast volumna prtljažnika za 10 do 15 odstotkov. Natančne številke še niso potrjene, vendar lahko brez težav pričakujemo preko 500 litrov. Novi evropski Sportage bo svojo prodajno pot začel proti koncu tega leta, na cestah jih bomo videvali že v začetku 2022. V tem obdobju lahko pričakujemo tudi objavo slovenskih cen.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button