AvtomobilizemNovice

Prispel je pomlajeni Peugeot 2008

Peugeot je privlačnemu križancu 2008 namenil obsežno prenovo, tako oblikovno, kot tehnološko.

Peugeotov najuspešnejši SUV v B segmentu se s pomlajeno podobo podaja v drugo polovico življenja, z oblikovno in tehnološko posodobitvijo ter obsežno elektrifikacijo bo še naprej ostal konkurenčen. Po treh letih in skoraj 700 tisoč prodanih primerkih je med najpomembnejšimi Peugeoti, prav tako se je s 75 tisoč primerki izkazala električna različica E-2008.

Glavno nit novosti prenovljenega Peugeota 2008 predstavlja oblikovna evolucija, ki prinaša okrepljeno sorodstvo z ostalimi novejšimi modli francoske znamke. Spredaj ga bomo prepoznali po novi osvetlitvi s tremi pokončnimi svetilnimi elementi, ki ponazarjajo mačje kremplje, podobno delitev na tri dele opazimo pri samih LED žarometih. Druga pomembna pridobitev je nova širša sprednja maska, s katero poudarjajo pokončno držo, sredino pa krasi aktualen logotip v obliki grba. S strani, z izjemo novih 16- do 18-palčnih platišč v slogu modela 408, ne bomo našli bistvenih sprememb, te so se odvile na zadku, kjer se nadaljuje tematika osvetlitve s tremi pokončnimi elementi.

Pomlajeni 2008 v notranjosti ohranja značilni i-Cockpit postavitev armaturne plošče, vendar z novimi 10-palčnimi digitalnimi merilniki, standardnimi pri modelih Allure in GT, ki ohranjajo zmožnost 3D prikaza informacij. Sredino armaturne plošče zastopa nov 10-palčni zaslon na dotik, opremljen z najnovejšim i-Connect informacijskim sistemom, pod njim pa še vedno ostajajo fizične tipke za hiter dostop do ključnih funkcij. Za prijetnejše počutje v kabini bodo poskrbeli kakovostnejši materiali oblazinjenja, kot je recimo alkantara pri različici GT in ambientalna osvetlitev z osmimi barvami.

Pokukajmo še pod okovje prenovljenega Peugeota 2008, kjer se je odvilo kar nekaj sprememb, predvsem pri električno gnanem E-2008. Tega zdaj poganja nadgrajen električni sklop, sestavljen iz elektromotorja s 115 kW (156 KM), kar je 15 odstotkov več od prejšnjega s 100 kW (136 KM) in baterije s kapaciteto povečano na 54 kWh (prej 50 kW). Povečana učinkovitost električnega pogona je prinesla večji domet, odmerjen pri največ 406 kilometrih, kar je precej več od prejšnjih 345 kilometrov. Polnjenje ostaja speljano preko standardnega izmeničnega priklopa z močjo 7,4 kW, na voljo je trofazni priklop z 11 kW. Za hitro polnjenje na poti bo skrbel enosmerni priklop s 100 kW, kar bo zadoščalo za oskrbovanje baterije od 20 do 80 odstotkov kapacitete v 30 minutah.

Peugeot 2008 kljub elektrifikaciji ostaja ponujen s tremi motorji z notranjim izgorevanjem. Vstopnico predstavlja PureTech 100 z 1,2-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem s 100 KM, v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Nekoliko višje je umeščen PureTech 130 z enako enoto, vendar s 130 KM in možnostjo izbire osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Dizel še ni rekel zadnje, kar potrjuje BlueHDi 130 EAT z 1,5-litrskim štirivaljnikom s 130 KM in standardnim samodejnim menjalnikom. V kratkem bodo motorno paleto razširili z 48-voltnim hibridnim pogonom, z novo generacijo PureTech bencinskega motorja in šeststopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom z vgrajenim elektromotorjem. Obljubljajo 15-odstotno zmanjšanje porabe in vožnjo v električnem načinu v urbanem okolju.

Žiga Kolman
foto: Peugeot

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button