AvtomobilizemNovice

Prispel je najmanjši Lexus LBX

Drzni novi hibridni LBX predstavlja prvo stopničko v svet japonske premijske znamke.

Lexus je znan po svoji zavezanosti premikanju meja in izzivanju aktualnega, kar se odraža pri povsem novem modelu LBX, revolucionarnem kompaktnem SUV-ju, ki v premijsko obliko preobraža Yarisa Cross in spreminja znamkina pravila igre na stari celini. S poudarkom na sodobni zasnovi in tehnologiji ohranja prepoznavne lastnosti japonske znamke, kot sta luksuzna izdelava ter gostoljubnosti Omotenashi.

LBX predstavlja odmik od tradicionalne strategije razvrščanja v razrede, saj strankam ponuja več svobode pri izražanju individualnega okusa in sloga. Poleg osnovnega razreda uvaja štiri atmosfere ali pakete opreme, ki kupcem omogočajo izbiro prefinjenih, dinamičnih ali športnih motivov s pomočjo različnih oblikovnih podrobnosti, poleg tega bo LBX del novega programa Lexus Bespoke Build, ki razširi možnosti izdelave po okusu strank. Malček se pohvali s statusom prvega Lexusa razvitega pod vodstvom oddelka v Evropi. S tem regionalnim vplivom poudarjajo svojo zavezanost k evropskem trgu, kjer se okusi nekoliko razlikujejo od globalnega povprečja. LBX predstavlja vstopnico v svet Lexusa in cilja predvsem na mlajše občinstvo.

Glavni inženir Kunihiko Endoh poudarja, da je cilj izpodbijanje konvencionalnega koncepta luksuznega avtomobila, s poudarkom na vozniški izkušnji. Enake ambicije odraža oblikovanje LBX s svežo sprednjo podobo »Resolute Look«, ki na novo interpretira kultno masko z vreteni, s čimer vzpostavlja novo identiteto. Zunanje mere so bolj kompaktne kot pri ostalih modelih, kljub temu pa LBX izžareva mišičast in postaven videz, k čemur prispevajo kontrastno obarvana streha, ozka osvetlitev ter dinamični poudarki karoserije. Novi LBX je zasnovan na globalni arhitekturni platformi za majhne avtomobile GA-B, ki je prilagojena Lexusovim zahtevam. Ta platforma ponuja prednosti, kot so nizko težišče, široki koloteki, kratki previsi in zelo toga karoserija, ki prispevajo k zabavni vožnji ter zagotavljajo natančen nadzor in udobje. LBX je precej kompakten križanec z dolžino 4.190 mm, širino 1.825 mm in višino 1.545 mm, katerega prtljažnik ponuja 332 litrov prostornine.

LBX poganja Lexusov samopolnilni hibridni sistem nove generacije, s kompaktnim in lahkim 1,5-litrskim trivaljnim motorjem. Sestavni deli hibridnega sistema, vključno s polosi in krmilno enoto, so bili bistveno izboljšani, da bi izboljšali učinkovitost, zmanjšali težo in prihranili prostor. V LBX je vgrajena tudi nova dvopolna nikelj-metalhidridna (NiMH) baterija z nizko upornostjo in visoko zmogljivostjo, ki omogoča podporo električnemu motorju in podaljšano možnost vožnje v povsem električnem načinu. Sistemska moč hibridnega sklopa znaša 100 kW (136 KM) in 185 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v 9,2 sekunde. Kupci bodo imeli možnost izbire štirikolesnega pogona E-Four z dodatnim elektromotorjem na zadnji osi, ki poveča stabilnost in oprijem, saj po potrebi samodejno preusmeri moč na zadnji kolesi.

Lexus je pri LBX veliko pozornosti namenil obvladovanju hrupa in tresljajev, saj so s tem namenom izvedli različne ukrepe, ko so prilagojena strukturna lepila, varjenje s kratkimi razmiki, lažji materiali in dušilne plošče. Notranjost LBX odraža preprosto in prefinjeno zasnovo, z dobro vidljivostjo, široko kabino in sredinsko konzolo spominjajoč na modele višjih razredov. Vse skupaj je odeto v kakovostne materiale s pozorno izdelanimi podrobnostmi, ponujene so številne možnosti oblazinjenja od sintetičnega usnja, trajnostne tkanine Dinamica, do klasičnega blaga, za popestritev bodo skrbeli razni aluminijasti vložki, teksturirane kovinske ali lesene okrasne površine. Naprednejšo tehnologijo zastopa novi 12,3-palčni popolnoma digitalni instrumentni zaslon, v sodelovanju z velikim panoramskim osrednjim zaslonom na dotik, projicirnim zaslonom in digitalnim ključem. Sistem Lexus Link Connect ponuja različne storitve povezljivosti, vključno z integracijo pametnega telefona, funkcijami daljinskega upravljanja in številnimi podatki o vozilu, ki so dostopni prek aplikacije za pametni telefon. Proizvodnja Lexusa LBX se bo predvidoma začela konec letošnjega leta, prodaja v Evropi in na izbranih trgih pa v začetku leta 2024.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button