AvtomobilizemNovice

Prispel je najbolj bliskoviti Mercedes-AMG GT do sedaj

AMG GT okrepljen s tehnologijo Formule 1 se do stotice izstreli v 2,8 sekunde.

Mercedes-AMG je med vikendom dirke Formule 1 v Šanghaju razkril najhitrejši model družine GT, AMG GT 63 S, z dodatkom električne asistence sistema E Performance. Napreden hibridni pogonski sistem v sodelovanju z osemvaljnikom skrbi za večjo odzivnos, kar pomeni, da je AMG GT v najnovejši preobleki postal najbolj poskočen model do sedaj, saj stotico doseže v zgolj 2,8 sekunde.

Edinstvena konfiguracija hibridnega pogona s spredaj sredinsko nameščenim prisilno polnjenim 4-litrskim V8 motorjem in zadaj nameščenim električnim sklopom zagotavlja uravnoteženo porazdelitev moči ter mase, za izboljšano vozno dinamiko. Integracija elektromotorja z močjo 150 kW (204 KM) z dvostopenjskim menjalnikom in mehanskim diferencialom z omejenim zdrsom na zadnji osi nudi učinkovit in nenaden prenos moči. Skupna moč obeh plati je odmerjena pri 600 kW (816 KM) in 1.420 Nm navora, kar nudi divje pospeške ter najvišjo hitrost 320 km/h.

Po navdihu tehnologije iz sveta Formule 1, ima napredna baterija AMG High Performance inovativno neposredno hlajenje, ki zagotavlja optimalno dovajanje energije in nadzor temperature. S 560 celicami, ki se hladijo posamično, baterija zagotavlja visoko zmogljivost, hitro porabo energije in kapaciteto 6,1 kWh, ki se polni s pomočjo vgrajeneg polnilnika z močjo 3,7 kW ter  omogoča do 13 kilometrov vožnje v električnem načinu. Strategija delovanja hibridnega pogonskega sistema izvirajoč iz Formula 1 bolidov Mercedes-AMG Petronas zagotavlja, da je največja moč vedno na voljo. Osem voznih načinov ponuja široko paleto voznih izkušenj, od učinkovitih do dinamičnih, z natančnim nadzorom nad parametri, kot so odzivnost pogona, menjalnika in nastavitve podvozja.

Rekuperacijo energije, ki med upočasnjevanjem polni baterijo, je mogoče izbrati v štirih stopnjah, s čimer se optimizirata izkoristek energije in učinkovitost zaviranja. Aktivna aerodinamika, vključno z integriranim aktivnim aerodinamičnim elementom in raztegljivim zadnjim krilcem, prispeva k stabilnosti in zmanjšuje zračni upor. Za še več užitkov za volanom skrbi prilagodljivo vzmetenje AMG Active Ride Control s stabilizacijo nagibanja, aktivno krmiljenje zadnje osi povečuje okretnost in stabilnost, medtem ko kompozitni keramični zavorni sistem zagotavlja varno zaviranje ter zmanjšano pojenjanje zaviralne zmogljivosti ob intenzivni uporabi.

Vizualno GT 63 S E Performance izstopa z edinstvenimi oblikovnimi elementi, kot so seveda integrirana vratca za priklop popnipca, rdeči poudarki imena modela in dvojni trapezni zaključki izpušnih cevi. Opcije v notranjosti ponujajo mešanico športnosti in udobja, saj so na voljo električno nastavljivi športni sedeži, masažni programi in obsežne možnosti prilagajanja znotraj programa Manufaktur.

Glavnino armaturne plošče zastopa multimedijski sistem MBUX s specifičnimi grafikami in funkcijami značilnimi za modle AMG in hibridni sistem. Trenutni ultimativno AMG GT 63 S E Performance predstavlja vrhunec zmogljivosti, inovacij in razkošja v seriji GT. Koliko bo potrebno odšteti za mogočnega konkurenta Porscheja 911 še ni znano, a že aktualni GT 63 S brez hibridne asistence se ceni na najmanj 213.400 evrov, tako bi lahko E Performance presegel 250 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button