AvtomobilizemNovice

Prišel je nov Duster!

Dacia predstavlja tretjo generacijo vozila Duster.

Duster je pristna zgodba o uspehu modela, ki je v 13-letni karieri prejel več kot 40 nagrad in priznanj, izdelali so že več kot 2,2 milijona primerkov, njegova prodaja pa stalno raste.

Leta 2022 je bil po prodaji posameznim kupcem najbolje prodajani športni terenec vseh razredov v Evropi. Lansko leto je terenec v Sloveniji zaključil na 5. mestu s tržnim deležem segmenta 6,1 % med fizičnimi kupci. V tovarni Dacia v romunskem mestu Pitesti vsak dan izdelajo skoraj tisoč primerkov Duster, kar pomeni približno en avtomobil vsako minuto!

Novi Duster je zasnovan na konstrukcijski osnovi CMF-B, ki ima v industrijski strategiji znamke Dacia osrednjo vlogo. Ta prilagodljiva konstrukcijska osnova je bila prvič uporabljena za najnovejša modela Sandero in Logan, nato pa prilagojena še za Jogger. Zagotavlja vsestransko prožnost, ki jo Dacia potrebuje za optimalno udejanjenje ambicioznega načrta izdelkov.

Uporaba konstrukcijske osnove CMF-B za novi Duster slednjemu omogoča večjo notranjo prostornost kot pri predhodni generaciji – tako za potnike kot za prtljago – ob enaki skupni dolžini vozila. Napreden koncept te konstrukcijske osnove vozila Duster jamči tudi udobnejšo vožnjo z manj trušča in z manj tresljaji. Tako omogoča izjemno udobno vožnjo. Konstrukcijska osnova CMF-B je vozilu novi Duster omogočila pot v elektrifikacijo, saj ima lahko vgrajene hibridne pogonske sklope s tehnologijo mild ali full hybrid.

Novi Duster je na voljo s štirikolesnim pogonom 4×4 Terrain Control, ki ponuja pet različnih načinov delovanja, in sicer Auto, Snow, Mud/Dans, Off-Road, Eco.Oddaljenost od tal je na ravni terencev: 217 mm (merjeno med osema), pri različici s štirikolesnim pogonom in je tako največja na trgu. Vstopni in sestopni kot še primernejša za premagovanje ovir pri različici s štirikolesnim pogonom : do 31° spredaj in 36° zadaj in 24° pri bočnem kotu.
Sistem za nadzor hitrosti vožnje navzdol je posebno uporaben med terensko vožnjo po strmem klancu navzdol. Ta sistem predvsem z aktivacijo zavor pomaga ohraniti hitrost avtomobila pod nadzorom (glede na ukaze voznika) med 0 in 30 km na uro. Sistem deluje ne glede na izbrano prestavo (vključno z vzvratno). Vozniku ni treba pritiskati na stopalki za plin ali zavoro, ampak se lahko posveti izključno upravljanju z volanom.

Paket »Sleep«: po vzoru vozila Jogger, prvega modela Dacia s tem spalnim paketom, ga je možno vgraditi tudi v novi Duster. Gre za enostaven, odstranljiv in dosegljiv paket s tremi bistvenimi funkcijami: dvojno posteljo dolžine 1,90 metra in širine do 1,30 metra, ki jo je možno pripraviti v manj kot dveh minutah (za postavitev zadošča le en človek), mizico in prostor za prtljago.

Pogonski sklopi

Duster HYBRID – 140 sestavljen je iz 1,6-litrskega bencinskega štirivaljnika z močjo 70 kW (94 KM), dveh elektromotorjev (pogonskega z močjo 36,5 kW (49 KM) in visokonapetostnega zaganjalnika-generatorja) in elektrificiranega samodejnega menjalnika. Slednji ima štiri prestavna razmerja za motor z notranjim zgorevanjem in dve za elektromotor. Ta tehnična rešitev je možna zato, ker sistem nima sklopke.

Duster TCe 130 – Ta pogonski sklop je prvič uporabljen pri znamki Dacia, ki svojim kupcem z njim ponuja prvo raven elektrifikacije. Sestavljajo ga 1,2-litrski bencinski trivaljnik s turbo polnlnikom, ki deluje v Millerjevem ciklu (manjše izgube pri črpanju in boljši izkoristek), in sistemom mild hybrid z elektromotorjem 48 V. Ta elektromotor pomaga motorju z notranjim zgorevanjem ob speljevanju in pospeševanju, s tem pa povprečno porabo goriva in izpustov CO2 zmanjšuje za približno 10 odstotkov. Pogonski sklop TCe 130 je na voljo v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom v različicah s pogonom samo na prednji kolesi ali vseh štirih koles.

Duster ECO-G 100 – Dacia, s svojo ponudbo različic na avtoplin vodilna v Evropi, je edini proizvajalec vozil, ki ponuja za rabo dveh vrst goriva – bencina in avtoplina – prilagojene motorje v vseh svojih modelih z motorji z notranjim zgorevanjem. Te različice imajo oznako ECO-G. Tudi novi Duster je deležen te preverjene tehnologije, ki je tovarniško vgrajena, varna in zanesljiva.

Novi Duster ECO-G 100 med vožnjo na avtoplin ima v povprečju za 10 odstotkov manjše izpuste CO2 kot z enakovrednim bencinski motorjem. S polnima posodama za obe vrsti goriva s skupno prostornino 100 litrov – 50 litrov bencina in 50 litrov avtoplina – ima doseg do 1.300 km.

Novi Duster se ponaša z več tehnologije, saj je dobil novo digitalno instrumentno ploščo z diagonalo 18 centimetrov (7”), nov 25-centimetrski (10”) osrednji zaslon na dotik in novi multimedijski sistem. Novi multimedijski sistem s 25 cm (10”) osrednjim zaslonom na dotik je že v serijski opremi od različice Expression navzgor. Ta zaslon je v vozilu Duster na voljo z dvema multimedijskima sistemoma: Media Display in Media Nav Live. Media Display, ki je del serijske opreme različic Expression in Extreme novega vozila Duster, vključuje štiri zvočnike ter brezžično povezljivost z Apple CarPlay in Android Auto.

V osnovnem paketu opreme Essential je Media Control celovit multimedijski sistem, ki ga je možno upravljati z gumbi na volanu, klice in podatke pa prikazuje na 8 cm (3”) zaslonu, ki je poleg analognih merilnikov na instrumentni plošči. Vsebuje tudi štiri zvočnike, brezžično povezljivost Bluetooth, USB vhode in na armaturno ploščo vgrajeno držalo za pameten telefon integriran v armaturno ploščo. Ko je ta multimedijski sistem povezan z brezplačno aplikacijo Dacia Media Control, lahko voznik upravlja s funkcijami radijskega sprejemnika, drugih medijev in ostalimi funkcijami preko zaslona svojega pametnega telefona.

Regulator in omejevalnik hitrosti sta odslej del serijske opreme od različice Expression navzgor. Samodejni vklop zasenčenih luči je na voljo v vseh različicah. Dočim je samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi del serijske opreme v različicah Extreme in Journey pri vozilu novi Duster. Oprema novega vozila Duster je obogatena z novimi naprednimi sistemi za pomoč pri vožnji, ki ustrezajo najnovejšim evropskim varnostnim zahtevam: sistem samodejne pomoči pri zaviranju v sili (mestna in primestna vožnja, vključno z zaznavanjem drugih vozil, pešcev, kolesarjev in motoristov), sistem prepoznavanja prometnih znakov z opozarjanjem na prekoračitev omejitve hitrosti, pomoč pri parkiranju zadaj, signal za ustavljanje v sili, opozorilnik za prehajanje oznak voznega pasu, pomoč za ohranjanje voznega pasu, sistem za nadzor voznikove pozornosti in klic v sili (eCall). Poleg tega za olajšanje vozniške izkušnje, je Dacia dodala še domiseln gumb »My Safety«, ki omogoča hiter dostop do najljubših sistemov za pomoč pri vožnji.

Rudi Leskovec
foto: Dacia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button