AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Pripomočki 21. stoletja, ki jih želimo v vsakem vozilu

Kateri so »Top 5« sodobni elementi v vozilu, ki se jim nikakor ne bi želeli odreči?

Sodobna vozila vsebujejo precej priročnih zadevščin, ki nam precej olajšajo vožnjo. Samo zamislite si vozilo iz začetka 80-ih ali pa danes. Vzemimo VW Golfa za primer. Danes ima vzpostavljen nekakšen kultni status in če ob bok postavimo vseh osem generacij, je napredek več kot očiten. Kaj pa so recimo iznajdbe ali poenostavitve v 21. stoletju, ki bi si jih zaželel sleherni posameznik. S temi mislimi smo se poigrali v času, ko smo primorani bivati doma in ko je vožnja skoraj edini (praktično 100 % varen) način sprehoda. Kaj smo si v uredništvi zaželeli namestiti v prav vsako novo vozilo

1. Predkondicioniranje klime vozila

Tako kot je centralno ogrevanje naredilo revolucijo v osebnih domovih, tako je samodejno delovanje grelcev in klimatskih naprav v zares dobro založenih sodobnih vozilih. Drži, da imajo to možnost trenutno le vozila visokega ranga, vendar verjemite na besedo, da je nadvse udobno sesti za volan ogretega ali ohlajenega vozila. Pozimi tako zadnjice ne položite na arktično površino usnjenega sedeža, poleti pa ne na razgreto površino v slogu razbeljenega asfalta. Torej, predgretje in predhlajenje ustvarita klimo vašega doma tudi na štirih kolesih.

2. Ogrevano vetrobransko steklo

Siti strganja ob hladnih jutrih? No, lastniki Rolls-Roycev tega ne počno že vse od leta 1969, preostali »navadni« državljani pa smo se tega resno navadili šele po vstopu v 21. stoletje. Ogrevanje tankih žičk v vašem vetrobranskem steklu je stalnica dodatne opreme tudi kompaktnih mestnih vozil, medtem ko tista najbolj napredna (ne nujno tudi velika) nudi brezžično metodo. Skratka, strgalom je odklenkalo.

3. Brezžično polnjenje mobilnega telefona

Brez mobilnega telefona se danes počutimo le napol živi. Kot da ne bi obstajali, so zatrdili nekateri. In ker je potrebno napravice ohranjati pri življenju, da lahko slednje nas, jih polnimo na vse možne metode – tudi v avtomobilih. Tam so sovje mesto našli avtomobilski polnilci s kabli, že nekaj časa pa imamo možnost dokupa sistema brezžičnega polnjenja. To omogočajo praktično vsi sodobni mobilniki, vozila pa ravno tako.

4. Navidezna navigacija

Zadnji hit mode bi lahko zapisali. Gre za kombinacijo projecirnega zaslona in navigacije, ki vas kar na vašem vetrobranskem steklu in z usmerjanje na cestišču pripelje do cilja. Tako vaš pogled ostane na vozišču, celotna izkušnja pa se zdi kot nekakšna arkadna igra izpred desetletja ali dveh – le z bistveno boljšo grafiko.

5. Štirikolesno krmiljenje

Sistem znan že nekaj desetletij je šele pred kratkim doživel ponoven razcvet. Dirkaški puristi že strižejo z ušesi, saj trdijo, da je vrtenje vseh štirih koles nenaravno, vseeno pa se prav nihče ne brani bistveno lažjega parkiranja, ki poskrbi, da veliko nemško limuzino parkirate kot italijansko mestno štirikolesno srajčko. Nam se dopade in pika.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button