AvtomobilizemNovice

Prikupni Suzuki Jimny v 2023 tudi s petimi vrati

Dodaten par vrata prinaša več praktičnosti, a terenske sposobnosti ne bodo nastradale.

Suzuki je pred kratkim na salonu Auto Expo v New Delhiju predstavil koncept, s katerim vstopajo v svet električne mobilnosti, kot drugi pa je številne poglede pritegnil mali SUV Jimny v petvratni izvedbi. Kljub navdušenju, zaradi neizpolnjevanja emisijskih standardov, z začetkom letošnje prodaje tovrstni Jimny ne bo zapeljal na staro celino.

Suzuki je zaradi teh razlogov pred dvema letoma s prodaje umaknil trivratnega Jimnyja, ki sicer še vedno vztraja v komercialni obliki, saj so okoljevarstvene zahteve tam nekoliko bolj ohlapne. Petvratni Jimny bo tako sprva na voljo le v Indiji, kjer ga bodo tudi izdelovali, v Afriki in v latinski Ameriki. Namestitev dodatnega para vrat je poskrbela za manjšo rast, v dolžino je v primerjavi s trivratno različico pridobil 250 mm, tako s 3.985 mm ne izpolnjuje več japonskih zahtev za kei avtomobile.

Medosna razdalja je zrasla za 340 mm in v kabini sprostila nekaj dodatnega prostora. Prtljažnik v normalni razporeditvi sprejme 208 litrov prtljage, kar je 123 litrov več od manjšega brata, s podrtimi sedeži se volumen poveča na 332 litrov. Preostanek robustne notranjosti je bolj ali malo enako kot pri drugi izvedenki, z analognimi merilniki, veliko fizičnimi gumbi in 9-palčnim informacijskim zaslonom na dotik.

Za pogon petvratnega Jimnyja skrbi enak 1,5-litrski atmosferski bencinski motor s 77 kW (104 KM) in 134 Nm navora, ki moč preko petstopenjskega ročnega ali štiristopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Še vedno ohranja svoje značilne terenske sposobnosti, kot sta 36-stopinjski pristopni in 50-stopinjski izstopni kot in 210 mm oddaljenost od tal, prav tako je opremljen s sistemom ALLGRIP Pro s tremi programi vožnje.

Žiga Kolman
foto: Suzuki

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button