AvtomobilizemNovice

Prihajata hibridna in električna Corvette Stingray

Elektrificirani prihodnosti ne bo ubežala niti Corvette.

Na legendarnega ameriškega športnika s sredinsko nameščenim motorjem smo čakali kar 65 let, na to se je zgodila velika revolucija. Corvette je z osmo generacijo postala prava konkurenca italijanski eksotiki, a sedaj sta na vidiku kar dve manjši revoluciji, ki bosta klasičnega mišičnjaka popeljali v moderno dobo.

Takoj po ukinitvi postavitve s spredaj nameščenim motorjem leta 2020, je sledila objava, da bo nova generacija s sredinsko nameščenim agregatom leta 2023 dobila hibridno različico, še nekoliko kasneje pa bo pridirjala neslišna popolnoma električna Corvette. Ker smo praktično že na pragu prihoda prvega hibrida, nas Chevrolet draži s posnetki na socialnih omrežjih.

Gre sicer za močno zakamuflirano Corvette, vendar oblika ostaja zvesta obstoječem modelu, bistveno novost pa vidimo nemudoma ob prikazu pospeševanja na snežni površini. Namreč poleg konvencionalno gnanih zadnjih koles, za pogon skrbi tudi sprednji par, kar praktično potrjuje pogon speljan na vsa štiri kolesa.

Čeprav še nič ni uradno potrjenega, lahko sklepamo, da zaradi uporabe hibridnega sistema, za pogon prednjih koles skrbi par elektromotorjev, saj se podobnih sistemov poslužujejo številni konkurenti. Kakorkoli, če so naša ugibanja resnična, se nam obeta bliskovita različica Corvette Stingray, namreč že standardni model s 6,2-litrskim atmosferskim motorjem in 482 KM, se brez težav do stotice požene v 3,5 sekundah ter doseže najvišjo hitrost 296 km/h. Seveda obstaja tudi brutalna Z06 s kričečim 5,5-litrskim osemvaljnikom in 670 KM, vendar nakup takšnega modela v Evropi še ni mogoč, kar pomeni, da je tudi prihod hibrida za evropske ljubitelje še precej daleč.

Žiga Kolman
foto: Chevrolet

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button