AvtomobilizemNovice

Prihaja terensko naravnani Lamborghini Sterrato

Sterrato je dvignjen, okrepljen brezpotni Huracan.

Preizkušanje težko pričakovanega divjega Lamborghinija Sterrato je v polnem razmahu, vsaj tako kažejo najnovejše fotografije italijanskega proizvajalca in že letos lahko pričakujemo uradno razkritje neobičajnega športnika. Z načrti terensko preobraženega Huracana so dražili že leta 2019, kot kaže bo serijska izvedenka ohranila večino agresivnega oblikovanja koncepta.

Največje pomanjkanje na vse bolj končno začrtanem Sterratu so luči nameščene na strehi, vendar ohranja večji sredinski zajem zraka, ki spominja na povsem nasprotno dirkaško nastrojeno različico STO. Namesto strešnih, bosta za dodatno osvetljevanje brezpotja skrbeli LED svetili v sprednjem odbijaču. Prototipni Sterrato prav tako ohranja široke blatnike, a manjkajo titanska varnostna kletka in dodatne ojačitve sprednjega ter zadnjega odbijača, kar smo videli predhodno.

Sterrato se je na promocijskem posnetku na brezpotju družil z gorskim kolesom, kar je za italijanske superšportne avtomobile precej neobičajno okolje. Sposobnost takšne vožnje so dosegli z očitnim povišanjem oddaljenosti od tal (47 mm višje od običajnega modela), širši so koloteki in dodatno je okrepljena šasija. Kolesa so nekoliko manjša od standardni in z višjo bočno steno primernejša za kljubovanje neprijaznem terenu. Nespremenjene ostajajo mogočne zavore iz Huracana EVO, ki bodo vsekakor potrebne za varno zaviranje ob eksploziji moči 5,2-litrskega atmosferskega V10 motorja s 640 KM in 600 Nm navora. Pogon bo preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika vselej speljan na vsa štiri kolesa, a kalibracija elektronike bo prilagojena za lepše delovanje na brezpotju.

Po Lamborghinijevih besedah je Sterrato nekakšno duhovno nadaljevanje kratkega udejstvovanja v reliju v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, s puščavsko predelanima modeloma Jarama in Urraco. Čeprav je so športni avtomobili takšnega kova izredno redki, Sterrato ne bo popolnoma osamljen, saj se mu bo pridružila Safari različica Porscheja 911.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button