AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja športnik Alpine A4810 na vodikov pogon

Konceptni A4810 bo ponudil vpogled v prihodnost znamke Alpine, tako na dirkaških stezah, kot na cesti.

Prihajajoči avantgardni dvosedežni športnik A4810 se prvič predstavlja v dražilni fotografiji. Za razliko od nekaterih ostalih konceptov, futuristični športni model ni v celoti nastal pod streho znamke Alpine, temveč so za dizajn poskrbeli študentje Evropskega instituta za dizajn (IED). Ker je Alpine označen kot uradni sodelavec, to močno potrjuje veliko zanimanje za tehnologijo in oblikovalski slog edinstvenega koncepta.

Kljub težko razberljivi dražilni fotografiji, lahko enostavno prepoznamo kredence nizkega športnega avtomobila, s poudarjenimi kolesnimi loki in sredinsko postavitvijo motorja. Sprednji del dominira osvetlitev razprostrta čez celotno širino vozila in štirje tanjši žarometi, s čimer se oblikovalci nekoliko poklanjajo klasični in sodobni reinkarnaciji modela A110. Tehničnih podrobnosti še nimamo, le eno dejstvo, da ima pogon na vodik, ki predstavlja ekstremno športnost prihodnosti.

Povezava z vodikom namiguje na dirkaško naravnanost športnega koncepta, saj se že z imenom A4810 močno navezuje na A480 Le Mans dirkalnik, obenem se nam leta 2024 obeta nova kategorija vztrajnostnih dirk z avtomobili na vodikov pogon. Nadaljnji detajli novega projekta sledijo 18. marca, ko bo A4810 v Turinu odvrgel pregrinjala.

Dejanski vpliv projekta A4810 na ostale napovedane Alpine modele bomo videli že precej kmalu, saj francozi že na polno pripravljajo novo kolekcijo cestnih in dirkalnih avtomobilov. Trio popolnoma električnih Alpine bo prispel že leta 2026 – strupena kombilimuzina R5, GT X-Over kupejevski SUV in naslednja generacija igrivega športnika A110. Prav tako načrtujejo zamenjavo trenutnega A480 prototipnega dirkalnika, s čimer bodo boj v kategoriji Le Mans Hypercar približali Toyoti, Peugeotu in Ferrariju.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button