AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja prvi električni Abarth 500

Fiatova športna podznamka bo kmalu predstavila svoj prvi električen model.

Abarth za letošnje leto pripravlja prvo poskočno električno kombilimuzino, zasnovano na Fiatovem električnem malčku 500. Kot je za znamenito italijansko športno znamko znano, bo nova električna športna igrača prinesla več moči, ostrejše krmiljenje in izstopajoč videz. S to potezo se k električni prihodnosti skupaj s Fiatom pomika tudi Abarth.

Prvi električno gnani Abarth 500, bo brez dvoma ohranil značilne športne detajle, kakršnih smo navajeni že desetletja, a predstavniki napovedujejo še dodaten korak k norosti, z veliko zakrilci in zanimivimi platišči. O samem pogonskem sklopu ni še nobenega govora, vendar smo prepričani, da bo Abarth z lahkoto pometel z najhitrejšo različico Fiata 500 electric

Prikupnega Italijana namreč poganjata 42 kWh baterija in elektromotor s 116 KM, kar prinaša pospešek do stotice v skromnih 9 sekundah ter najvišjo hitrost 93 km/h. Abarth bo moral poskrbeti za izdaten poskok moči, če bodo želeli konkurirati novemu Alpine R5 – poskočni malček z 215 KM, zasnovan na prihajajočem Renaultu 5. Sicer električni 500 v običajni obliki zmore z enim polnjenjem prepotovati 320 kilometrov, kar bo pri Abarthu zaradi športnih prioritet občutno zmanjšano.

Pri podjetju trenutno razmišljajo tudi o razvoju sintetiziranega umetnega zvoka bencinskega motorja ali okrepitvi zvočnih efektov električnega pogona – podobno kot pri Formuli E, vendar glasneje. Zvočno doživetje v vsekakor velik del Abathovih produktov skozi desetletja, zato bo tudi pri prvem električnem modelu pomembno ustvariti prijetno zvočno spremljavo.

Po slovesu 124 Spiderja, se je Abrthova ponudba skrčila le na model 595, ki je močno povezan s starim bencinsko gnanim Fiatom 500. S prihodom novega električnega Abartha, bodo ostali brez avtomobila z motorjem z notranjim izgorevanjem, v letu 2025 pa bodo ponudbo dodatno okrepili še z drugim električnim modelom.

Žiga Kolman
foto: Abarth

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button