AvtomobilizemNovice

Prihaja osvežitev za BMW serije 1

V 2023 se nam obeta prenovljena serija 1 z več stila in hibridnim motorjem.

BMW serije 1 se pripravlja na medživljensjko prenovo, na kar nakazujejo tudi večkrat opaženi zakamuflirani testni primerki. Zaradi zakritja skoraj vseh površin avtomobila lahko predvidevamo, da Bavarci pripravljajo kar zajetno prenovo in ne skoraj neopazno, kot smo je videli pred kratkim pri seriji 8.

Obstaja velika možnost, da se bo osvežena serija 1 pohvalila z novim sprednjim delom v slogu preostalih modelov, torej večji ledvički, tanjša žarometa in bolj odrezavi zajemi zraka. Trenutna generacija serije 1 se je ob prihodu prestavila na platformo s sprednjim pogonom in štirikolesnim pogonom pri visoko zmogljivi različici M135i. Ta poteza je prinesla skrajšan pokrov motorja in bistveno povečanje notranjega prostora. Enka usoda s standardnim sprednjim pogonom je doletela križanca X1, ki je ob nedavni prenovi prejel priključno-hibridni pogon.

Ker enak sklop žene tudi tesno povezano serijo 2 Active Tourer, poleg blago hibridne tehnologije, obstaja velika možnost, da se bodo enaki motorji znašli tudi pod pokrovom prenovljene serije 1 – kaj takega bi se zgodilo prvič v obstoju tega najmanjšega bavarskega modela. Serijo 1 bi tako lahko gnal priključni hibrid z 10 kW baterijo in vsaj 48 kilometri električne avtonomije.

Novi hibridni sklopi bodo sodelovali s skoraj vsemi trivaljnimi in štirivaljnimi bencinskim ter dizelskimi motorji v trenutni paleti. Medtem ko ima platforma vsekakor zmožnost popolnega presedlanja na električni pogon, je takšna poteza malo verjetna, vsaj pri tej generaciji. Nabrušeni M135i bo brez dvoma ostal na vrhu ponudbe, morda z nekaj več konjički pod pokrovom, na druge mestu bo ostal igriv »hot-hatch« 128ti s prednjim pogonom.

V notranjosti ne gre pričakovati drastičnih novosti, saj so seriji 1 že namenili izboljšave tehnološkega področja z 10,25-palčnim informacijskim zaslonom in popolnoma digitaliziranimi merilniki. To ostaja, a s posodobitvami iDrive operacijskega sistema.

Žiga Kolman
foto: BMW, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button