AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja novi italijanski super SUV znamke Aehra

Aehra namerava osvajati premijski trg z novim električnim SUV-jem in limuzino.

Električna doba je spodbudila nastanek številnih novih znamk, med katerimi je tudi italijanska Aehra. Prvič se avtomobilskem svetu predstavljajo z novim električnim SUV-jem v prestižnem segmentu. Podjetje iz Milana združuje italijansko eleganco oblikovanja z inovativnim inženiringom.

Mlado podjetje električnih vozil se namerava z letom 2025 na trgu predstaviti z limuzino in SUV-jem, sveže fotografije ponujajo prvi vpogled v prihodnost te znamke. Sprva bodo nastopili z električnim SUV-jem, februarja naslednje leto sledi limuzina, čez tri leta pa se želijo preizkusiti še v segmentu športnih avtomobilov. Aehrin SUV na prvi pogled deluje zelo kompaktno, z mehkimi elegantnimi linijami, čeprav sprednji svetlobni zapis s štiridelnimi žarometi deluje precej agresivno. Enaka tematika s štirimi lučmi se nadaljuje na zadku, kjer se skoraj združijo v celotno vzdolžno osvetlitev. Med najbolj presenetljive oblikovne elemente lahko brez dvoma prištejemo uporabo galebjih vrat spredaj in zadaj.

Podobnega principa odpiranja vrat so se že lotili pri Tesli Model X in Koenigseggu Gemera, a pri Aehri bi lahko prvič videli štiri individualna »gullwing« vrata. Objava predoglednih fotografij le štiri mesece po ustanovitvi podjetja kaže, da so na pravi poti, celoten dizajn bodo razkrili že prihodnji mesec. Po besedah predstavnikov Aehre, se bo njihov SUV ponašal z izredno napredno tehnologijo baterij in platforme, namreč ciljajo na vsa 800 kilometrov električne avtonomije ter na vratolomno zmogljivost pogona. Prav tako bo SUV ponujal ogromno notranjega prostora in udobja.

Pod površjem SUV-ja in sledeče limuzine, bo enaka platforma s kapaciteto baterije vsaj 120 kWh, kar pomeni, da bo bolj aerodinamična limuzina zlahka presegla obljubljene številke dometa SUV-ja. Monokok šasija bo pri obeh izdelana iz lahkotnih ogljikovih vlaken, električna arhitektura z 850-volti bo omogočala bliskovito polnjenje. Vse našteto bo za seboj potegnilo visoko ceno produktov, saj ciljajo na višji premijski razred s ceno med 160 in 180 tisočaki, kjer bodo konkurirali Porscheju Taycan, Mercedesu EQS in Lucidu Air.

Pričakujemo lahko, da bodo Aehrini avtomobili opremljeni z najnovejšimi varnostnimi sistemi in čeprav podjetje preučuje avtonomijo, pravijo, da to njihova prednostna točka razvoja. Na letni ravni so si zadali cilj izdelati od 20 do 25 tisoč vozil na model, kar je v tem segmentu precej ambiciozno. Ne le pri pogonskem sklopu, pri Aehri si prizadevajo tudi za skrb okolja  pri načinu izdelave, uporabljeni materiali bodo okolju prijaznejši, strukturo in karoserijo bo mogoče popolnoma reciklirati. Ko bodo avtomobili pripravljeni, bo prodaja stekla preko spleta ali v novih salonih.

Žiga Kolman
foto: Aehra

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button