AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prihaja novi električni SUV Lucid Gravity

Pozor Volvo EX90, prihaja Lucid Gravity.

Potem ko je Lucid z luksuzno limuzino Air požel velik uspeh, se z novim sedemsedežnim modelom podaja na dobičkonosen trg električnih SUV-jev. Novi Lucid Gravity bo s tehnologijo Aira na voljo leta 2024.

Lucid bo novinca v celoti razkril ta teden, a prva serija fotografij že ponuja pogled na električnega konkurenta Range Roverja. Oblikovni jezik je prepoznaven, saj so prenesli značilno kontrastno strešno linijo modela Air. Gravity bo ponujal sedem sedežev, zato pričakujemo, da bo v dolžino meril vsaj pet metrov, škatlast zadnji del pa naj bi zagotavljal dovolj prostora za glave visoko raslih potnikov v tretji vrsti.

Gravity je optimiziran z mislijo na zmanjšanje zračnega upora s strmo nagnjenim vetrobranskim steklom, ki sega globoko v pokrov motorja. Sprednji previs je zelo kratek, vendar glede na to, da bo zasnovan na enaki arhitekturi LEAP s povsem električnim pogonom kot Air, pričakujemo razmeroma prostoren sprednji prtljažnik.
Na fotografijah so vidni tudi ostali elementi modela Air, kot so vzdolžne sprednje luči, vzdolžna zadnja osvetlitev in neokrnjena karoserija. Vodoravna prečka razdeli stekleno streho in zagotavlja strukturno podporo.

Splošna zasnova kabine ne bo bistveno odstopala od modela Air, saj bo opremljena z enako info-zabavno tehnologijo Lucid UX, ki se upravlja prek treh zaslonov. Vendar pa SUV ne bo imel popolnoma digitalnega vmesnika, saj bo na armaturni plošči kombinacija fizičnih tipk in zaslona na dotik.

Gravity bo v notranjosti ponujal oblazinjenje iz umetnega usnja, blaga in lesa, prisoten in pravilen pa bo tudi zaščitni znak podjetja – trak ambientalne osvetlitve, umeščen v hrbtišče vetrobranskega stekla. Gravity bo v nasprotju z Airjem opustil tradicionalne senčnike in namesto teh uporabil neko obliko fotokromatskega stekla.

Tekmec Volva EX90 bo najverjetneje uporabljal enako tehnologijo baterij in elektromotorjev kot Air, saj bo s 113 kWh enoto omogočal doseg več kot 640 kilometrov. Glede na dodatno maso in slabšo aerodinamiko morda ne bodo ponudili manjše 88 kWh baterije, ki je na voljo v vstopnem modelu Air.

Stranke bodo lahko izbirale med različnimi stopnjami zmogljivosti, bodisi z enim, dvema ali tremi elektromotorji. Za primerjavo, najbolj zmogljiv Lucid Air Sapphire ima preko 1.200 KM in z enakim pogonskim sklopom se bo Gravity do stotice pognal v manj kot treh sekundah.

Letos je Lucid vstopil na evropski trg s prvim prodajnim salonom v Nemčiji. Proizvodnjo Gravityja bodo zagnali leta 2024, v tem času je predvideno tudi širjenje trga.

Žiga Kolman
foto: Lucid Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button