AvtomobilizemNovice

Prihaja nova generacija Mercedesa-AMG GT

AMG GT naslednje generacije bo bolj športen kot poprej.

Prva generacija Mercedesa-AMG GT je pred kratkim zaključila svojo uspešno zgodbo, sedaj se pri srebrnih puščicah pripravljajo na drugo generacijo elegantnega športnika, ki se že mudi na testiranjih. Pri opaženi tesni muli je šlo za polnovredno izdajo GT 63 z V8 motorjem, potencialno s hibridno pomočjo, v igri so seveda tudi šibkejše izvedbe s šestvaljnimi vrstnimi motorji.

Kot pri ostalih AMG-jevih modelih, bo tudi nova generacija GT-ja sprva na voljo v unikatni seriji Edition 1, ki prinaša opazne spremembe v obliki večjega fiksnega zadnjega krilca in poglobljen sprednji odbijač. Ker je bil športni oddelek AMG močno vključen v razvoj novega SL, lahko pri GT-ju pričakujemo odmik od »grand tourer« ideologije in bolj dirkaško-športen pristop. Veliki rival Porscheja 911 se v drugo ponaša s povsem novo zasnovo, deljeno z modelom SL.

Vsi opaženi testni primerki predstavljajo bolj agresivne oblikovne poteze, s precej položno strešno linijo, našobljenimi boki in značilnim dolgim pokrovom motorja, katerega na koncu krasi zaščitna Panamericana maska. Vstopni modeli bodo zadaj nosili štiri okrogle izpušne cevi, medtem ko GT 63 ohranja štiri trapezoidne zaključke. Modelno paleto bo verjetno otvoril GT 53 s hibridno asistiranim šestvaljnim vrstnim motorjem in močjo v območju 435 KM, kolikor zmore tudi sorodni štirivratni AMG GT 53. Stopničko višje bi lahko predstavljal GT 55 s 4-litrskim twin-turbo V8 motorjem in 476 KM, kot smo videli že pri novem SL-u.

Vrh standardne ponudbe bo predstavljal GT 63 z enakim agregatom, vendar močjo povečano na vsaj 600 KM, s čimer bi ga še bolj distancirali od SL-a. Lovci na številke si bodo lahko v prihodnje izbrali tudi priključno-hibridno različico z dodatkom napisa E-Performance, ki pod okriljem AMG GT 4-door zmore kar 843 KM. Zaradi uporabe lahkotne aluminijaste MSA platforme ustvarjene z namenom vgradnje 4MATIC+ štirikolesnega pogona, bo novi AMG GT odstopil od tradicionalnega zadnjega pogona, a brez skrbi, divje kurjenje pnevmatik ne bo na udaru, saj ta sistem v načinu Drift omogoča pošiljanje moči zgolj na zadnji kolesni par.

Poleg celovite tehnične prenove, se bo novi AMG GT pohvalil tudi s prenovljeno notranjostjo v slogu SL-a, torej z 11,9-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom in ločenimi digitalnimi merilniki. Standardno bo vključena Mercedesova Track Pace aplikacija za spremljanje podatkov vožnje na dirkališču. Pri AMG-ju so že pred časom potrdili, da novi GT ne bo ponujen v roadster obliki, saj bo ta trg pokrival SL, ni pa še znano, ali se bodo odločili za sedežno razporeditev 2+2, kot konkurenčni Porsche 911, ali bo ostal strikten dvosed.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button