AvtomobilizemNovice

Prihaja nov Lotusov športnik Emira

Zadnji pristen Lotus označuje konec ere.

Lotus se pripravlja na razkritje popolnoma novega športnega avtomobila stare šole, ki bo premiero doživel 6. julija, slišal pa bo na ime Emira. Zakaj stare šole? Prihajajoči športnik ne bo prejel električnega pogona ali kakršnekoli hibridne asistence, šlo bo zadnjega Lotusa z motorjem na notranje izgorevanje, namreč Elise, Exige in Evora se poslavljajo.

Emira bo po velikosti zelo podoben Evori, poganjali ga bodo učinkoviti bencinski motorji, umerjeni za ponujanje pristne Lotus izkušnje. Sicer bo novinec zasnovan na popolnoma novi lahkotni aluminijasti platformi, interno imenovani Elemental, oblikovno pa se bo precej naslanjal na velikega brata, električnega hiperšportnika Evija. Novi vodja podjetja Matt Windle želi s prihodom Emire drastično povečati proizvodnjo, s 1.500 vozil na 5.000 vozil letno.

Elemental je le ena izmed štirih novih platform na katerih bo nastala kompletno sveža paleta avtomobilov. Po vrstnem redu bo sledila platforma Extreme, na kateri bodo izdelali električnega hiperšportnika Evija s štirimi elektromotorji in 1.972 konji. Za tretjo se je Lotus povezal s francoskim Alpine, skupaj bodo razvili kompaktnega električnega športnika, spiritualnega naslednika A110 in Elise. Platformo so poimenovali E-Sports, na njej želijo sestaviti športen avtomobil, katerega masa ne sme presegati bencinsko gnane ekvivalence.

Zadnja, za Lotusa najbolj neobičajna bo platforma Evolution, namenjena izdelavi nove linije aktivnih vozil. S temi načrti se nameravajo izstreliti v novo obdobje številčnejše proizvodnje avtomobilov, skoraj zagotovo lahko iz tega povzamemo, da načrtujejo prihod električnega SUV-ja. Res je, tudi Lotus se je prepustil toku vse večje popularnosti križancev in SUV-jev. Že na začetku smo omenili, da bo Emira označila konec Lotusov z motorjem na notranje izgorevanje, življenjska doba modela je previdena vse do konca desetletja, vsi sledeči bodo izključno električni.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button