AvtomobilizemNovice

Prihaja čisto novi Škoda Fabia reli dirkalnik

Eden najuspešnejših Rally2 dirkalnikov bo prejel naslednika.

Na ceste je zapeljala popolnoma nova Škoda Fabia, kar glede na zgodovino pomeni, da se v ozadju v nizkem štartu pripravlja sorodnica v nastrojeni reli preobleki. Napovednik nove generacije dirkalnika ni nobeno presenečenje, vseeno pa je spodbudna novica glede na Škodine dosedanje uspehe v tem športu.

Nov produkt Škodinega motošportnega oddelka sicer ne bo dirkalnik kraljevega WRC razreda, ti so sedaj z novo generacijo presedali na hibridno tehnologiji, ampak nekoliko nižje situiran bolj klasičen dirkalnik Rally2 razreda. S tem razlogom bo Fabia obdržala 1,6-litrski turbinsko podprt bencinski motor brez električne asistence, ki preko petstopenjskega sekvenčnega menjalnik in mehanskih diferencialov žene vsa štiri kolesa.

»popolnoma nova Škoda Fabia Rally2 kategorije se podaja v razvojno in testno fazo,« pravi vodja motošportnega oddelka, Michal Hrabánek. Njihovi tehnologi lahko s pomočjo ogromno pridobljenega znanja in izkušenj gradijo na platformi odhajajoče Fabie Rally2 Evo, ki še vedno uspešno tekmuje na globalnih prvenstvih.

Kaj v tem primeru pomeni uspešnost? Brez kakršnega koli dvoma je preko 400 izdelanih primerkov dirkaških Fabij od leta 2015 velik mejnik, skupaj so osvojili 9 naslovov v podpornih prvenstvih WRC-ja in poželi skoraj 1.400 zmag. Zgovorni razlogi, da je razvoj reli dirkalnika skoraj enako senzibilna odločitev kot izdelava serijskega modela.

Žiga Kolman
foto: Škoda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button