AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Pri Hondi slavijo 25. obletnico »tretjega R«

VIDEO: Je Honda Civic Type R ultimativni »hot-hatch«?

Pisalo se je leto 1997, ko s(m) ljubitelji priljubljenega japonskega hatcha ugledali prvo nabrito različico Type R. Letos omenjena športna različica praznuje častitljivih 25 let, ki jih je prebila skozi šest generacij Civica (od njegove že šeste do lani lansirane enajste) in prav vsaka od njih je uspešno nadgradila tega danes ultimativnega športnika v spodnjem srednjem segmentu. Velja za enega izmed globalno najbolj priljubljenih športnih vozil z motorjem v nosu, saj je lahko udoben vsakodnevni avtomobil kot tudi zabavljač na dirkalni stezi. Bipolarna nrav ga je zapisala v zgodovino avtomobilizma, ki k sreči še vedno piše svojo pot.

Preglejmo razvoj Civica Type R skozi generacije, kajti že kmalu po silvestrovanju si lahko obetamo povsem novo Type R izvedenko na plečih že omenjene enajste generacije Civica tudi v naših salonih. O njej smo sicer več pisali TUKAJ, mi pa bomo pozornost namenili družinskemu drevesu atleta iz družine Civic.

Honda Civic Type R EK9 (1997-2000): Type R za rajo!

Pionir bodoče ikone, ki je tlakoval pot Type R filozofiji s preslikavo inženirske etike že poznanih Hondinih športnih modelov Integra Type R in NSX-R. Generacija EK9 je bila na voljo zgolj na domačem japonskem trgu, kjer so v Civica vgradili 1,6-litrski atmosferski VTEC agregat z impresivnim razmerjem 116 KM na liter delovnega volumna. Dodajmo še močno shujševalno kuro s končnimi 1.050 kilogrami mase, diferencialom z omejenim zdrsom ter nenazadnje še s prilagojenim podvozjem. Vse skupaj je vozno dinamiko v tem segmentu naravnost poneslo med zaprisežene vozniške sladokusce kot tudi zgolj začetnike. Zmogljiv in ekonomsko dosegljiv športni voz za rajo, da o zvoku VTEC sistema niti ne pričnemo …

 

Honda Civic Type R EP3 (2001-2005): Type R zasvoji Evropo.

Po uspehu prvega Civica Type R na domačem trgu je samuraj nadaljeval svoj pohod na precej bolj pisan evropski trg. Na garažna vrata Starega kontinenta je potrkal s povsem svežim dvolitrskim i-VTEC agregatom, ki je postavil nov mejnik zmogljivosti atmosferskih dvolitrskih motorjev. Skupaj z nadgrajenim zavornim sistemom, natančnim ročnim menjalnikom s kratkimi športnimi hodi in podvozjem, ki je zavoje zajemalo s polno žlico je uspešno odrezal svoj kos pogače v družbi evropskih hatchov. Vse adute je lično predstavil kar Richard Hammond sam v spodnjem videu.

 

Honda Civic Type R FN2/FD2 (2007-2011): Dva trga, dve različni smeri

V tretji Civicovi Type R generaciji so se Japonci domislili zanimivega eksperimenta. Na evropski trg so poslali kombilimuzinskega hatcha z modelno oznako FN2, ki je ohranil preizkušeni dvolitrski agregat svojega predhodnika. Razlika, poleg videza seveda, je bil pomik rezervoarja za gorivo pod zadnje sedeže, kar je omogočilo nekaj več prostora v potniški kabini, in žal nekaj nazadovanja pri podvozju, ki pri športnih puristih ni naletelo na največ odobravanja. Za domače tržišče, torej v deželi vzhajajočega sonca, pa so v Hondine salone poslali limuzinsko različico Civica z modelno oznako FD2, ki je imela rahlo bolj zmogljiv pogon in posledično še bolj športno naravnane komponente – od podvozja do Brembovih zavor recimo. Katera se vam bolj dopade je povsem subjektivna stvar

 

Honda Civic Type R FK2 (2015-2017): Predstavitev VTEC TurboA

Ker se je zakonodaja zaostrovala je premik v prisilno polnjenje pričakovano zgodil tudi pri priljubljenem atmosfercu z VTEC tehnologijo. Hondini inženirji so generaciji FK2 namenili prisilno polnjeni dvolitski agregat s precej živahnimi 310 »konjiči«, ki mu je moralo slediti tudi precej posodobljeno podvozje in znatno večji Brembov zavorni sistem s 351-milimetrskimi zavornimi koluti. Tako gnan avtomobil je tvoril odlično osnovo za tekmovalne segmente turnih vozil, kjer je v TCR karavanah zbral kar zavidljiv pehar lovorik.

 

Honda Civic Type R FK8 (2017-2022): Ultimativni športni hatch

V letu 2017 smo dočakali že peto generacijo nabritega Civica, ki je zacementiral športni duh v svojem segmentu. Generacija FK8 je zgolj nekakšna evolucija predhodnika z enakim in le za odtenek bolj zmogljivim (+10KM) agregatom, nekaj več aerodinamičnimi zunanjimi elementi in s podvozjem, ki je še bolj uživaško naravnano. Aktualna generacija, ki se ji iztekajo poslednji meseci je svojo premiero doživela tudi na severno-ameriških tleh, kjer je beležila nesporni prodajni uspeh.

Tudi vi nestrpno pričakujete naslednje poglavje v štirikolesni uspešnici z naslovom Civic Type R? Imenovalo se bo FL5 in bo kmalu po novoletnih praznikih na voljo tudi v evropskih salonih.

Blaž Likovič
foto: Honda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button