AvtomobilizemNovice

Pri Fordu kuhajo novo poglavje Mustanga

VIDEO: Ameriški napad na Evropo z Mustangom GTD!

Kaj je bolj sladkega, kot zmaga na terenu nasprotnika? Prav to je nova misija modrega ovala, ki ima dovolj desetletja dolgih pokroviteljskih nasmehov Stare celine. Svojega neukročenega Mustanga bodo namreč pretvoril v brutalno potniško različico. Prav ste prebrali, z njim boste lahko zapeljali v redni promet in nažgali veliko večino germanov, ki dominirajo na evropski štirikolesnem športnem parketu – tudi, ko jih srečate v Zelenem peklu, evropski avtomobilski areni za največje med velikimi.

Vse skupaj se je pričelo z razvojem dirkalnega Mustanga GT3 na sveži sedmi generaciji jenkijevske ikone. Ko so ameriški mojstri oddelka Ford Performance ustvarili 15 odstotkov celotnega procesa so se vodilni za krmilom modrega ovala ustavili in padla je drzna odločitev – hočemo cestno izvedbo tega! Zato je koncept stvaritve ultimativnega Mustanga GTD popolnoma drugačen kot pri preostalih Mustangovih športnih izvedbah.
Za projekt so zadolžili skromno, a po znanju izredno bogato skupino avtomobilskih specialcev, ki bodo v cestno vozilo vgradili najsodobnejšo Fordovo dirkaško tehnologijo. Dame in gospoda, to je Fordov lastni Top Gun program brez Mavericka za volanom. Da bi ustvarili zares impresiven voz, ki si bo pokoril nič kaj zadržane evropske superšportnike, so pričeli z radikalnimi manevri. Pričnimo z integriranim podvozjem, ki ga imajo navadno dirkaški prototipi, in po pritisku gumba v desetih sekundah popolnoma spremeni dimenzijo vozila. Za shujševalno kuro je poskrbela uporaba karbona namesto pločevine, zavore so serijsko karbonsko-keramične, prav tako izpušni sistem iz titana in platišča iz magnezijeve litine.

S premikom menjalnika na zadek vozila, ki je predstavljal eno izmed največjih tehničnih ovir, so dosegli idealistično razmerje razporeditve mase 50:50. Za prav vsako komponento, bodisi pod karoserijo ali na njej, je opravljen tehten inženirski premislek, zato ne pričakujte kozmetičnega kiča ali udobja »muscle car-a«. To je špartanski dirkaški derivat Mustanga GT, ki ima papirje za cestni promet.

 

Jim Farley, šef Forda, je o tem sanjaril odkar pomni in odkrito vrgel rokavico znamkam kot so Porsche, Aston Martin in Mercedes-AMG. Tega Američani niso storili že desetletja in zagotovo ne bi brez pravega štirikolesnega orožja. Ste gledali boj Forda in Ferrarija v 1960-ih oziroma nedavno upodobitev na filmskih platnih? Modra je čas za drugi del ameriško-evropskega rivalstva ali pa zgolj sklepno dejanje ene izmed največjih avtomobilskih ikon. Je to ultimativni Mustangov voz, ki bo ameriško legendo poslednjič zapeljal v bolj s tekmeci pred prehodom v nepredvidljivo električno prihodnost?

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button