AvtomobilizemNovice

Presenečenje s presežki: Povsem novi Ferrari SP3 Daytona

Štirikolesnik v čast trikratni zmagi iz leta 1967.

Pisalo se je leto 1967, ko so »rdeči iz Maranella« dosegli kar trikratno zmago na znameniti dirki 24 ur Daytone. Takrat so Ferrarijevi dirkalniki P3/4, P330 in 412P dominirali na floridskem dirkališču in povsem novi športnik črpa navdih prav pri njih. SP3 Daytona je tako že tretji pripadnik zgodovinsko podprte serije Icona, ki je svoji prvi izvedenki SP1 in SP2 Monza doživela pred tremi leti. Omenjena serija temelji na treh elementih – oblikovalski pristop, najzmogljivejši agregat in na koncu še dramatična cena. Sestavili jih bodo 599 in prav vsi so že razprodani.

Oblika je pričakovano sodobna, če ne celo futuristična z dvižnimi stranskimi vrati v ospredju. Najbolj zanimiv je predvsem zadek vozila, ki z integriranimi prečnimi svetili in trapezoidnimi izpušnimi cevmi prej kot na serijsko vozilo spominja na študijo. SP3 Daytona je vsekakor precej nizek in dirkaško usmerjen avtomobil s kopico aerodinamičnih elementov za kar najmanj zračnega upora.

Filozofija tekmovalnega poslanstva se nadaljuje tudi v ambientu, kjer domujeta združena sedeža v izstopajoči modri barvi in položajem, ki so jih bili vajeni dirkači pred 50 in več leti. Namesto sodobne digitalne dnevne sobe pričakujte dirkaško prečiščen kokpit lovskega letala, s kar 80 odstotki vseh krmilnih funkcij na volanskem obroču.

Bistvo vozila vsekakor predstavlja njegovo 12-valjno srce. 6,5-litrski agregat, ki izhaja iz modela 812
Competizione, je doživel vrsto nadgradenj, da vozniku nudi 829 »iskrivih konjičev« in 697 Nm navora. Precej pobalinska reč za agregat brez prisilnega polnjenja, saj do stotice pospeši v zgolj 2,85 sekunde in ne upeha vse do 340 km/h. Čeprav je to avtomobil za dirkaške puriste je SP3 Daytona opremljen s sodobnejšo Ferrarijevo varnostno-asistenčno tehnologijo, ki bdi na dogajanjem pod kolesi.

Ferrari bo sestavil 499 različic z oznako Monza, še dodatnih sto pa so namenili izbranim zbirateljem italijanske športne znamke. Prav vse so kljub ceni dveh milijonov brez upoštevanja davščin že prodali.

 

Blaž Likovič
foto: Ferrari

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button