AvtomobilizemNovice

Prerojeni Abarth 500 ob stoletnici znamenite italijanske steze

Eno najodmevnejših dirkališč v zgodovini avtomobilizma praznuje 100 let, slavju pa se s predelanim Fiatom 500 pridružuje tudi znameniti Abarth.

Legendarna dirkalna steza v Monzi letos beleži okroglih 100 let. V zgodovino se je zapisala iz številnih razlogov, veliko vlogo je je igrala tudi pri uveljavitvi znamke Abarth, predelovalcev Fiatovih malčkov. Prvič so leta 1958 uglasili model 500, sedaj prerojen pod imenom Abarth Classiche 500 Record Monza ’58, ki domnevno praznuje stoletnico najslavnejšega italijanskega dirkališča. Kot narekuje del imena »rekord«, je Monza tudi kraj, kjer je uspešno predelani Fiat 500 podrl šest hitrostnih in vzdržljivostnih rekordov.

Končni moderni izdelek je videti sijajno kot izvirnik, čeprav gre ob tej priložnosti za preobrazbo nekoliko mlajšega Fiata 500 iz 70. let. Na večini področij zelo natančno sledi ideologiji originala, s katerim je Carlo Abarth pred davnimi leti želel dokazati njegov pravi potencial. To so dosegli z odstranitvijo vseh sedežev razen voznikovega, platneno streho so zamenjali s trdo in iz dvovaljnega motorja v zadku iztisnil 26 konjskih moči.

Tako opremljen ali bolje rečeno olajšani originalni Abarth 500 je dosegel vratolomno najvišjo hitrost 118 km/h. Ne gre za pretresljivo številko, a v ozadju je potekalo veliko pretkanega inženirskega razvoja, saj je strupeni maček brez težav prestal 168 ur (24 ur na dan, sedem dni zapored) neprekinjene vožnje v Monzi in pri tem podiral rekord za rekordom.

Sodobna reinkarnacija se žal ne ponaša s takšnim neverjetnim poreklom, saj je leta 1970 svoje življene začela kot standardni Fiat 500, vendar pa je po približno 50 letih in po preudarnih spremembah zdaj vsekakor čudovit primerek restomod predelave, da mu oprostimo napačno odpiranje vrat. Tako kot original je tudi Record Monza ’58 odet v skoraj enako karoserijsko barvo, ima trdo streho, ter Jaeger merilnike in lesen volan. V zadku tiči dvovaljni motor s prostornino povečano na 595 kubičnih centimetrov, kar so mojstri pri oddelku Heritage dosegli z enakim paketom predelave kot pri originalu.

Žiga Kolman
foto: Abarth

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button