AvtomobilizemNovice

Prerojena klasika: Helm Jaguar E-Type

Restomod predelava, ki ohranja največje bistvo Jaguarja E-Type. Njegovo oblikovanje.

Ni potrebno posebej razlagati, da je to Jaguar E-Type in to eleganten E-Type, vendar ne najbolj vpadljivo predelan »restomod« primerek kar smo jih videli. Sploh če ste seznanjeni z Eagle Speedsterjem. Ob prvem pogledu na kreacijo Helm Motorcars, bi jo kaj hitro zamenjali s pravim originalom, in to je njegovo bistvo.

Medtem ko ostale sodobne reinkarnacije za osnovo jemljejo idejo nekega avtomobila, z modernejšim preoblikovanjem, Helm ohranja najboljšo plat E-Type, njegovo brezčasno silhueto – Enzo Ferrari jo je enkrat oklical za najlepšo na svetu. V notranjosti pa zadržkov ni bilo. Mojster usnjarstva Bill Amberg, je dobil proste roke pri izdelavi umetelne kabine s presežki usnjenih površin, primerek odet v oker barvo je le eden izmed široke palete možnosti. Celotno notranjost bodo po željah stranke obleki v različne materiale in barve.

Usnje je ovito okoli posebnih aluminijastih notranjih panelov, za katerimi se skriva LED osvetlitev in odličen sistem ozvočenja z bluetooth povezavo. Kljub vgradnji nekaj sodobnih delov, niso popačili klasičnega videza. Usnjeno oblazinjena notranjost sicer nebi bila popolna brez ujemajočega kompleta potovalnih torb.

Mehanska plat Helmovega E-Type sledi receptu notranjosti, nič ni ostalo starinsko oziroma nezanesljivo. Motor ima direkten vbrizg goriva, zavore delujejo, popolnoma nov je petstopenjski menjalnik, ki upošteva izbrano prestavo. 3,8-litrski šestvaljni vrstni motor proizvede 300 konjev, idealno za takšen avto, zmogljivejši je tudi v primerjavi z originalno enoto z 265 KM. Z namenom olajšanja skupne mase so vrata in pokrov motorja izdelali iz aluminija.

Nič nas ne čudi, da je za vsakega Helm E-Type potrebnih 3.800 ur dela. Dolgotrajen proces izdelave je krivec tudi za omejeno serijo 20 primerkov (dva sta že prodana) in vstopno ceno 490 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Helm Motorcars

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button