AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Prenovljeni Taycan se bliža premieri

Kupci bodo kmalu ugledali močno prenovljenega Taycana.

Pri Porscheju se pripravljajo na spomladansko premiero močno posodobljenega električnega športnika Taycan, ki se trenutno mudi v zadnjih fazah intenzivnega preizkušanja. Prenovljeni Taycan, ki bo še vedno na voljo kot športna limuzina, terensko obarvani Cross Turismo in športni karavan Sport Turismo.

V času razvoja je doživel kar 3,6 milijona testnih kilometrov na raznih poligonih, dirkališčih ter cestah sveta, hkrati je bil podvržen ekstremnim razmeram kot so temperature od 53 stopinj Celzija kalifornijske Doline smrti do -41 stopinj Celzija severnega finskega polarnega kroga. Testni program, ki je zaradi obsežnih sprememb opisan kot skoraj primerljiv s tistim ob razvoji povsem novega modela, po zgodnjih računalniških simulacijah in temeljitih preverjanjih na preskusni napravi zajema dirkališča in javne ceste. Nadgrajeni Taycan v primerjavi s predhodnikom obljublja izboljšave na vseh področjih, saj bodo vse tri karoserijske različice bodo deležne obsežnih sprememb. Od 3,6 milijona testnih kilometrov jih je bilo 300 tisoč opravljenih v razmerah hladnih držav, 200 tisoč pa v vročih državah.

Taycan je na Finskem, skoraj 350 kilometrov višje od arktičnega kroga, pokazal izjemno vozno dinamiko na snegu in ledu, pri čemer se je čas polnjenja pri nizkih temperaturah občutno skrajšal. Testiranje je vključevalo tudi vzdržljivostne preizkuse v najtoplejših razmerah Doline smrti, kjer sta bila sistem za polnjenje baterije in sistem za upravljanje toplote strogo ocenjena pri ekstremnih temperaturah. Porsche poudarja, da morajo njihovi električni avtomobili opraviti zahteven program testiranja, podoben tistemu za športne avtomobile z motorjem z notranjim izgorevanjem, ki zagotavlja brezkompromisno vsakodnevno uporabnost v različnih podnebnih razmerah. Nadgrajeni Taycan bo po zaključku obsežnih svetovnih testiranj v 17 državah predvidoma kmalu nastopil na trgu.

Žiga Kolman
foto: Porsche

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button