AvtomobilizemNovice

Prenovljeni RAV4 z letnico 2023

RAV4 v samopolnilni hibridni in priključno-hibridni izvedbi ponuja nov multimedijski sistem, prilagodljivi digitalni števec in izboljšane funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense.

Toyota predstavlja osveženega športnega terenca RAV4 modelnega leta 2023, ki je deležen številnih posodobitev in izboljšav. Avtomobil je opremljen s povsem novim multimedijskim sistemom in prilagodljivim digitalnim zaslonom. Poleg tega pa so izboljšane tudi varnostne funkcije paketa Toyota Safety Sense. Sprememb bosta deležna tako samopolnilna hibridna kot tudi priključno-hibridna različica.

Novi RAV4 je opremljen z najnovejšim multimedijskim sistemom, katerega osrčje predstavlja novi 26,67-centimetrski (10,5-palčni) zaslon z grafiko visoke ločljivosti. Standardni sistem ponuja navigacijo v oblaku, ki omogoča natančno načrtovanje potovanj s podatki, ki se nenehno posodabljajo, ter s podrobnostmi o prometu in cestnih razmerah v živo. Poleg tega sistem pomaga tudi pri iskanju prostega parkirnega mesta. Uporabniško izkušnjo izboljšuje tudi aplikacija MyT, ki uporabnikom omogoča, da prek svojega pametnega spremljajo različne informacije o vozilu, kot so analitika vožnje, nivo goriva in številna druga opozorila. Na voljo je tudi sledilnik vozila. Nove različice so standardno opremljene z žično povezavo Android Auto® in z brezžično povezavo Apple CarPlay.

Opcijsko je na voljo tudi izboljšan multimedijski sistem, ki ponuja številne dodatne funkcije. Uvaja vgrajen navigacijski sistem, ki deluje, tudi ko prenosa podatkov ni na voljo. Prav tako prepozna avtocestne znake in lahko zagotovi lokalno vremensko napoved ter voznika obvesti, kadar v večjih mestih vstopi v nizko emisijske cone. Na daljavo je možno tudi zakleniti in odkleniti vrata. To je zelo priročna funkcija, če nekdo brez ključa potrebuje dostop v kabino vozila – na primer za odlaganje paketa ali čiščenje avtomobila. Sprožiti je možno tudi utripanje luči, kar olajša iskanje avtomobila na velikem parkirišču. Poleg tega je možno pred začetkom poti daljinsko ogreti ali ohladiti potniško kabino vozila.

Pomembna nova lastnost osveženih modelov je tudi novi kombinirani digitalni merilnik s prilagodljivimi nastavitvami zaslona, ki vozniku omogoča ogled številnih podatkov o vozilu in vožnji, pri čemer lahko vseskozi ohrani osredotočenost na cesto. Velik 31,24-centimetrski (12,3-palčni) zaslon ponuja štiri grafične sloge, ki vozniku omogočajo, da si lahko izbere najbolj ustrezne informacije, ki so projicirane v sredinskem polju med obema števcema. Izbrati je možno podatke o ekološki vožnji, pesem, ki jo trenutno predvaja avdio sistem, podatke o delovanju prilagodljivega tempomata …

Novi RAV4 ponuja tudi izboljšane funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense, ki voznika opozarjajo pred nevarnostjo in se izognejo ali preprečijo prometno nesrečo. Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka po novem pomaga tudi pri vožnji skozi križišče, saj zaznava prečno vozeče avtomobile in pešce ter o tem obvesti voznika in po potrebi sproži zaviranje v sili. Po novem je na voljo tudi pomoč pri krmiljenju v sili, ki vozniku pomaga, da se izogne pešcu, ki se nenadejano znajde pred vozilom. Ob tem manevru ohranja nadzor in skrbi, da vozilo ne zapusti svojega voznega pasu. Pri priključno-hibridni različici bo sistem prepoznal tudi kolesarje in vozila, ki so parkirana ob robu cestišča. Ob vsem tem sistem ponuja tudi možnost zaznavanja nasproti vozečih vozil in zmanjšuje tveganje čelnega trčenja.

Peta generacija športnega terenca RAV4, ki je bila predstavljena leta 2019, je zgrajena na platformi GA-K. Opremljena je z 2,5-litrskim motorjem Hybrid Dynamic Force, ki pri različici s sprednjim pogonom ponuja 218 KM, različica s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i pa zmore 222 KM. RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja vrhunec ponudbe priljubljenega športnega terenca. Gre za najmočnejši model, ki zmore 306 KM. Kombinirana poraba goriva priključno-hibridne različice znaša le 1,0 l/100 km, ob tem pa v ozračje spusti le 22 g/km emisij CO2. Proizvodnja športnega terenca Toyota RAV4 modelnega leta 2023 se bo začela v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button